Hylättyjen naisten odysseia

Pedro Almodóvarin ohjaama draamakomedia Naisia hermoromahduksen partaalla (1988) on ennen kaikkea naisten elokuva. Kaikessa hillittömyydessään äärimmäisen inhimillinen ja lämmin, täynnä tunnistettavia ja sangen hankaliin tilanteisiin joutuvia hahmoja. Siinä neljä eri tavoin eri aikoina hylättyä naista ottavat ohjat omiin käsiinsä.

Mujeres al borde de un ataque de nerviosElokuvan alkuperäisidea perustuu Jean Cocteaun näytelmään La Voix humaine (Ihmisuni) ja käsikirjoitus on Almodóvarin käsialaa: kaksi vuorokautta täynnä intohimoja, uskomattomia käänteitä ja pidäkkeetöntä draamaa. Almodóvarilainen tyyli on tässä 1980-luvun lopun teoksessa kypsynyt täyteen mittaansa, ja siitä todistavat täyteläinen värimaailma, dramatiikkaa korostava tyylittely kuvauksessa, mise-en-scènessä ja musiikkivalinnoissa.

Pääosaa näyttelevä Camen Maura on elokuvan sielu, ääninäyttelijä Pepa, jonka petollinen rakastettu on juuri hylännyt. Naisen sydän on ehkä särkynyt, mutta tahtoa ja tarmoa häneltä ei puutu. Kun Pepan ystävä Lucía (Julieta Serrano) joutuu kiipeliin, Pepa ottaa ohjat käsiinsä ja päättää samalla kostaa entiselle rakastajalleen. Sivuosissa loistavat erityisesti Almodóvarin toinen luottonäyttelijä Antonio Banderas hyväsydämisenä Carlosina ja Rossy de Palma hänen dominoivana, hillittömänä tyttöystävänään Marisana, joka tosin vaipuu melko nopeasti unten maille nautittuaan Pepan unilääkkeillä terästettyä gazpachoa.

Mujeres al borde de un ataque de nerviosPuhelinta pahoinpidellään elokuvassa kaikin mahdollisin keinoin. Se on keskeinen symboli, jonka kautta ilmaistaan kommunikaation puutetta ja siitä aiheutuvia väärinkäsityksiä, turhaa odotusta ja pettymyksien aiheuttamaa puhdasta vihaa. Almodóvarin töille tyypillisesti elokuvassa myös tehdään elokuvia, tässä tapauksessa mainoksia ja äänidubbausta, ja transmediaalisissa kohtauksissa Pepa esimerkiksi katselee itseään pesuainemainoksessa.

Rytmillisesti Naisia hermoromahduksen partaalla on mestarillinen. Juonenkäänteet pitävät katsojan otteessaan, ja Almodóvarin siihenastisista elokuvista kokonaisuus on kaikkein ehyin.

Espanjaa Oscar-ehdokkaana edustanut teos on täynnä visuaalisesti ja musiikillisesti riemastuttavia hetkiä, joista kutoutuu eräs Almodóvarin parhaista ja railakkaimmista elokuvista.

Taannoisen blu-ray-julkaisun lisäksi elokuva on nähtävissä Yle Areenassa 31.5.2023 asti.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 4,5 / 2 henkilöä