Tarkastaja Holtin seikkailut

Baltasar Kormákur säväytti esikoisohjauksellaan Reykjavik 101 (2001). Sen vahvuutena oli islantilaisuuden ja kansainvälisyyden omaperäinen yhdistäminen ilman, että kumpaakaan elementtiä olisi alleviivattu. Miehen kolmas pitkä ohjaustyö muistuttaa tässä mielessä Reykjavik 101:ä, vaikka muuten elokuvat ovat varsin erilaiset.

© Blueeyes Productions / Palomar Pictures CorporationForest Whitaker näyttelee nuhjuista ja surusilmäistä vahinkokorvaustarkastajaa Abe Holtia, joka passitetaan syrjäseudulle kaivelemaan autoon palaneen miehen henkilöllisyyttä. Jos mies on se joksi häntä väitetään, Holtin yhtiö on velvollinen maksamaan kuolleen edunsaajalle miljoona dollaria. Edunsaaja on vainajan sisko, Isold McBride (Julia Stiles). Nainen elää pienen poikansa Thorin ja aviomiehensä Fredin kanssa tuulen ja sateen ahavoittamassa höskässä. Holt ilmestyy kolkuttelemaan naisen ovea ja kun ei saa haluamiaan vastauksia, alkaa itsepintaisesti selvittämään Isolden ja Fredin taustoja. Ja kuinka ollakaan, kaikki ei ole ihan niin kuin pitäisi.

© Blueeyes Productions / Palomar Pictures CorporationElokuvan juoni on vallan arkipäiväinen ja rikostarina jopa tavanomainen. Kormákur on kuitenkin onnistunut puhaltamaan elokuvaan jotain, joka pitää otteessaan loppuun saakka. A Little Trip to Heaven on pimeä ja kolea elokuva, jonka henkilöhahmot pyristelevät kohti inhimillisempää elämää varsin arveluttavilla keinoilla. Osuvat ja ajattelevat näyttelijäsuoritukset tekevät hahmoista riipaisevia. Varsinkin Whitaker tekee alakuloisesta tarkastajasta hahmon, jonka soisi näkevän edes joskus päivänvaloa tai uusivan edes vaatekertansa. Elokuvan yksi ohittamaton kohtaus käydäänkin Holtin ja motellin tarjoilijan välillä. Nainen koettaa saada Holtiin hieman eloa häkellyttävän suoralla tanssiin kutsulla.

Kiehtovinta elokuvassa on kuitenkin sen kuvaus, leikkaus, musiikki ja värimaailma. Sotaa kurjuutta vastaan käydään rähjäisissä motelleissa, ankeilla parkkipaikoilla, likaisissa ja pimeissä asunnoissa. Ja näyttää aina satavan, jos ei vettä niin sitten lunta. Tätä kaikkea tahdittaa juurevan rämisevä musiikki.

A Little Trip to Heaven on kuvattu kokonaisuudessaan Islannissa. Kuvauspaikat takaavat melankoliselle elokuvalle hienot ja uskottavat puitteet, vaikka tarina tapahtuukin Yhdysvalloissa. Kormákur on tehnyt pienen ja vaikuttavan elokuvan. Toivottavasti se ei jää pölyttymään videovuokraamon hyllyille.

* * * *
Arvostelukäytännöt