Malja miehiselle ystävyydelle

Viime aikoina on ollut selkeä puute rehellisten buddy-elokuvien saralla. Miesten välinen ystävyys on ollut kortilla, kun alaa ovat vallanneet kovaotteiset naiset, supersankarit ja 9/11-kuvaukset. Muun muassa Mel Gibson, Bruce Willis ja Jack Nicholson ovat olleet legendaarisia buddy-elokuvien alfauroksia. Perinteisten toimintamättöjen jäädessä taka-alalle, pohdiskelevampi ja enemmän käsikirjoitukseen nojaavampi miesgenre on jonkinmoisessa noususuhdanteessa – viimeaikaisina esimerkkeinä vaikkapa mainio musta komedia Sideways tai tuhoon tuomitusta homorakkaudesta kertova Brokeback Mountain.

ScanboxMatadorissa takapenkillä väijyy viileä toimintajännäri ja pelkääjän paikalla sinnittelee draamallinen komedia – itseoikeutettuna kuskina häärää Bondin varjon karistanut Pierce Brosnan. Tämä elokuva on kieltämättä yhden miehen show, vaikka kyseessä onkin tarina kahden miehen ystävyydestä ja siitä, miten he punnitsevat elämäänsä keskusteluidensa kautta. Paniikkikohtauksista kärsivä ammattitappaja Julian (Brosnan) lyöttäytyy epätoivoisen bisnesmiehen Dannyn (Greg Kinnear) seuraan meksikolaisessa baarissa ja miehet setvivät paitsi ongelmiaan, myös väärinkäsityksiä maukkaiden margaritojen ääressä. Miesten välille kehkeytyy outo ja epäsuhtainen ystävyys, jolla on kauaskantoiset vaikutukset.

Moraalikäsitykset, valkoiset valheet ja amerikkalainen ydinperhe saavat uuden olemuksen ohjaaja-käsikirjoittaja Richard Shepardin hengentuotoksessa. Juoni rullaa jouhevasti, dialogi on reteätä, näyttelijävalinnat kohdallaan ja kuvaustekniikat sekoittavat elokuvan visuaalisuutta mukavasti. Kokonaisuus jää kuitenkin harmittavan muodottomaksi ja päämäärättömäksi, ja huumori jää tasapainoilemaan suorasukaisen ja sysimustan välille. Lisäksi päähenkilöt Julian ja Danny ovat turhan ohuita, vaikka heidän toimintansa onkin järkevästi motivoitua. Dannyn erikoisen reipasta vaimoa esittävä Hope Davis olisi myös ansainnut tarinassa lisätilaa.

Kinnear tekee luotettavan perusroolin Brosnanin oivallisen revittelyn varjossa. Kuitenkin näyttäisi siltä, että Kinnearilta on odotettavissa jatkossa hieman herkullisempia esiintymisiä tänä vuonna ilmestyneiden Little Miss Sunshinen ja Fast Food Nationin miehityksissä, kun taas Brosnan jatkaa tavaramerkiksi tulleissa rooleissa seikkailija Thomas Crownina ja The November Manin agentti Devereoux’na.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,3 / 3 henkilöä