Kadonneet lapset

Kanadalaisohjaaja Denis Villeneuve on tullut suomalaiselle yleisölle parhaiten tutuksi vuonna 2010 valmistuneesta Incendies-elokuvasta. Erinomainen hahmotarina rakentui hiljattain paljastuvan mysteerin varaan, joka linkittyi myös osaksi Libanonin veristä lähihistoriaa. Mysteeri on myös avainasemassa Villeneuven ensimmäisessä täysin englanninkielisessä teoksessa. Tähän elokuvien yhteneväisyydet sitten loppuvatkin.

PrisonersAaron Guzikowskin käsikirjoittama Vangitut on trilleri, jonka kehyksessä on kahden tytön katoaminen perheidensä luota Kiitospäivänä. Epäilyksien kohteeksi joutuu katoamishetkellä asuntoautossa piileskellyt Alex (Paul Dano). Todisteita miehen syyllisyydestä ei kuitenkaan löydy, ja tapausta tutkiva etsivä Loki (Jake Gyllenhaal) joutuu päästämään Alexin vapaaksi. Toinen tyttärien isistä (Hugh Jackman) ei kuitenkaan usko miehen syyttömyyteen.

Yhtäältä hahmodraaman ja toisaalta trillerimysteerin puolelle vetävä elokuva tarjoaa alussa enemmän kuin mitä se onnistuu lopulta lunastamaan. Väljäksi siinä jäävät niin hahmot kuin itse mysteerikin.

Päähahmoina on perheenisä Keller Dover sekä etsivä Loki. Poliisien saamattomuuteen ja omaan kykenemättömyyteensä turhautunut Dover ottaa oikeuden omiin käsiinsä. Loki puolestaan pyrkii tasapainottelemaan työnsä ja ulkopuolisten paineiden välillä. Tyttöjen tapaus muodostuu kummallekin henkilökohtaiseksi taisteluksi.

PrisonersHenkilöistä kiinnostavampi on Dover. Metsästämistä harrastava työmies on luonteva hahmo toimimaan tilanteessa elokuvan esittämällä tavalla, mutta tämän kautta myös luodaan tietoista ristiriitaa miehen vahvaan uskonnollisuuteen.

Esitettyä tematiikkaa ei kuitenkaan pahemmin käsitellä, eikä siinä tohdita astua kovin syvälle. Epätoivoisen tilanteen edessä oman uskonsa ja inhimillisyytensä hukkaaminen jää vain esitettyjen tekojen ja loppupuolella ilmoille heitetyn lausahduksen varaan. Fokuksessa oleva maskuliinisen miehen arkkityyppi tuntuu tämän takia harmittavan laimealta. Jackmanin intensiivisen raamikkaalle roolityölle täytyy kuitenkin nostaa hattua.

Elokuvan kerrontaa dominoivan mysteerin palaset loksahtelevat loppupuolella paikoilleen turhan pakotetusti, ja höhlät motiivit kidnappauksien takana latistavat tunnelmaa. Käsikirjoituksellisesti kyseessä on lähinnä perustason juonikoukuilla varustettu whodunit-mysteeri.

PrisonersVilleneuven ohjauksessa on kuitenkin vetovoimaa. Väriskaalaltaan harmaa kokonaisuus on nautittavan rosoinen ja staattinen. Alkupuolella hillitty kuvakerronta kasvattaa tunnelmaa suorastaan erinomaisesti. Finchermäisiä sävyjä sisältävän teoksen tyylitellystä kuvauksesta vastaa pitkänlinjan ammattilainen Roger Deakins.

Elokuvan kahden ja puolen tunnin kesto tuntuu ohjauksen puolesta tarpeettoman venytetyltä. Ottaen huomioon, että mysteeri itsessään ei lopulta ole keskitason trilleriä ihmeellisempi eikä herätellyistä teemoista synny mitään ansiokasta, ote teoksesta alkaa lipsua hyvin nopeasti.

Lajityypin osalta tämä on harmi, sillä laadukkaita trillereitä toivoisi näkevän valkokankaalla enemmänkin. Vangitut on tässä mielessä vain hukattu mahdollisuus.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 7 henkilöä