Video on kuolemaksi

Kauhuelokuvaa voidaan hyvällä tahdolla pitää sellaisena lajityyppinä, jolle on helppo antaa anteeksi tiettyjä heikkouksia. Tahaton koomisuus, juonelliset silmänkääntötemput tai nyrjähdykset ja tiettyyn pisteeseen viety selittelemättömyys ovat juuri sellaisia piirteitä, jotka onnistunut pelotteluelokuva kykenee kääntämään hyödykseen. Niillä kun voidaan myös rakentaa hiuksia nostattavia hetkiä tai muuten vain erityisen painostavaa ilmapiiriä. Mutta valitettavan usein näissä mennään enemmän kuin metsään eikä millään laupeudella voida kuitata ihan mitä tahansa.

© 2002 DreamWorks LLCThe Ring on viimeksi kohtalaisen The Mexicanin (2001) ohjanneen Gore Verbinskin uusintaversio vuonna 1998 ilmestyneestä japanilaisesta elokuvasta. Tarina kertoo videonauhasta, jonka katsoja kuolee tasan seitsemän päivän kuluttua. Toimittaja Rachel Keller (Naomi Watts) ryhtyy tutkimaan asiaa sen jälkeen, kun hänen nuori sukulaistyttönsä ystävineen kuolee salaperäisesti täsmälleen samaan aikaan samana iltana - viikko sen jälkeen, kun he ovat katsoneet nauhan. Rachel joutuu myös itse katsomaan nauhan, joten alkaa kilpajuoksu aikaa vastaan. On vain viikko aikaa selvittää kasettiin kietoutuvat salaisuudet.

© 2002 DreamWorks LLCNämä salaisuudet ovatkin sitten sellaisia, jotka pysyttelevät mysteereinä kaikille osapuolille, erityisesti katsojalle, varmasti vielä pitkään elokuvan jälkeenkin. Videonauhaan keinotekoisesti liittyvän perheen synkkää historiaa valotetaan loputtomilla takautumilla ja jonninjoutavalla spekuloinnilla siitä, mitä kaikkea onkaan päässyt joskus tapahtumaan. The Ring kompastuu ensisijaisesti siihen, ettei se pysty selittämään edes katsojalle mistä ihmeestä on kysymys, mistä ihmisiä tappava nauha oikein on peräisin tai miksi ihmeessä kenenkään pitäisi viettää kaksi tuntia tällaisen elokuvan parissa.

Eniten Verbinskin ohjauksessa heittää elokuvan kerronnallinen rakenne. Tapahtumat lähtevät alussa hyvin liikkeelle, mutta välittömästi tämän jälkeen jäädäänkin sitten paikalleen seisomaan kunnes jo pohjustetaan loppuratkaisua - joka sekään ei oikein tunnu tulevan riittävän nopeasti. Ja kun tapahtumia yritetään selittää, ne jäävät vähintään yhtä irrallisiksi kuin tappavalla videonauhalla nähdyt mukasynkät tuokiokuvat. The Ring onnistuu ainoastaan välittämään päähenkilöittensä tuskallisen hetken: vääjäämättömän lopun piinallisen pitkän odotuksen.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 7 henkilöä