Paha puoli esillä

Viime vuoden The Social Networkilla niin suuren yleisön kuin kriitikkojenkin suosion saavuttanut David Fincher palaa nyt The Girl with the Dragon Tattoossa psykopaattien maailmaan. Aihepiiri on tuttu, sillä Stieg Larssonin tummasävyiseen menestysdekkari edustaa samaa sarjamurhaajakuvastoa kuin ohjaajan aiemmat työt Seven ja Zodiac.

The Girl With the Dragon TattooDaniel Craigin esittämä reportteri Mikael Blomkvist saa tuomion kunnianloukkauksesta, kun ei voi todistaa suurliikemiestä kohtaan esittämiään syytöksiä. Pakotie julkisuudesta avautuu, kun hänet palkataan lumiseen Pohjois-Ruotsiin tutkimaan 1960-luvulla tapahtunutta nuoren teinitytön katoamista. Syyllisen on tultava oman tehtailijasuvun sisältä ja epäillyt asuvat kaikki näppärästi samalla saarella. Mikaelin avuksi tutkimukseen liittyy tietokonenero Lisbeth Salander (Rooney Mara). Tämän epäsosiaalisen, lävistyksien ja tatuointien peitossa olevan nainen on joutunut kestämään paljon eikä peitä pimeää puoltaan katseilta toisin kuin muut.

Craig ja Mara ovat kumpikin erinomaisia päärooleissaan ja sotkevat varsin pätevästi skandisointia englantiinsa. The Social Networkin tapaan Trent Reznor ja Atticus Ross luovat omaperäisen uhkaavan äänimaiseman, joka tukee valkokankaalla kulkevaa pohjoismaista joulukuista hämäryyttä mainiosti.

The Girl With the Dragon TattooKomean ulkokuoren alla on kuitenkin onttoa. Syynä on Stieg Larssonin alkuteos ja Steven Zaillianin siitä tekemä käsikirjoitus, joka kaiken raiskauksen, insestin ja murhan kanssa on pohjimmiltaan melko banaalia kamaa. Siinä missä Fincher muutaman vuoden takaisessa ja tähänastisen uransa kiinnostavimmassa elokuvassa Zodiacissa onnistui luomaan ainutlaatuisen painostavan tunnelman hienovaraisin menetelmin, jää hienovaraisuus nyt melko aikaisessa vaiheessa tulevien raakuuksien jalkoihin. Vaikka elokuvan suuri asetelma onkin siinä miten ihmiset kätkevät pahaa puoltaan, vaikuttaa väkivallan kuvaus silti turhan alleviivaavalta ja itsetarkoitukselliselta. Sama itsetarkoituksellisuus vaivaa murhamysteeriäkin, kun juttuun ladataan niin natseja kuin kiihkouskovaisiakin, mutta ratkaisu on lopulta melko epäkekseliäs.

Puutteistaan huolimatta The Girl with the Dragon Tattoo on hyvin etenevä ja viihdyttävä trilleri, jossa tekijöiden lahjakkuus on ilmeistä ja laatu näkyy kautta linjan. Valitettavasti vain Stieg Larssonin materiaali ei samaan laatuun yllä.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,8 / 10 henkilöä