Hollywood saapuu kaupunkiin

David Mametin uusin elokuva State and Main omaa herkulliset ainekset räävittömän satiiriseen metaelokuvaan. Vermontilaiseen pikkukaupunkiin saapuu filmausryhmä, joka päättää käyttää sen viattomuutta hyväkseen. Suuren maailmanmenoon tottumattomat kaupunkilaiset eivät osaa pitää puoliaan ja keinoja kaihtamatta Hollywoodin liikemiehet vedättävät heitä minkä ehtivät. Pittoreski kuvausympäristö säästää lavastuskustannuksia ja jos jokin mättää, se runnotaan täsmäämään. Ja rahaa levitellään niin, että hankalimmatkin vaikenevat oli sitten kyseessä omaisuuden rikkominen tai alaikäiseen sekaantuminen. Kunnes jonkun omatuntoa alkaa kolkuttaa…

© 2000 Fine Line FeaturesState and Main ei kuitenkaan täytä niitä odotuksia, joita sen idea lupailee. Huumori on piikitöntä ja kesyä, vaikka onkin varsin osuvaa. Elokuva saakin kiittää sujuvuudestaan onnistuneita näyttelijävalintoja. Philip Seymour Hoffman (Onni, Magnolia) tekee vakuuttavan käsikirjoittajan roolin, joka kaikesta hikoilustaan huolimatta nousee sankariksi. William H. Macy (Fargo, Magnolia) jatkaa epämiellyttävien ja epärehellisten hahmojen tulkintaa rehellisesti. Alec Baldwin ja Sarah Jessica Parker (Sex in the City) ovat hemmoteltuja tähtiä, jotka jatkavat näyttelijätyötään valitsemallaan tiellä: puisevaa, mutta kun roolit ovat heille kuin luodut, mikäpäs siinä.

© 2000 Fine Line FeaturesMametin uusin on hyvin tehtyä ja harmitonta viihdettä. Se on valitettavaa, koska rahan pyörittämästä viihdeteollisuudesta ja pikkukaupunkilaisten pikkusieluisuudesta olisi luullut irtoavan enemmänkin irvittävää. Kieltämättä näitä teemoja elokuvassa kosketellaan ja elokuvataiteen teko näyttää kaikelta muulta kuin luovalta, mutta silti sitä sopii mennä katsomaan viihteenä satiirin sijaan. Ja ollakseen edes vakuuttava moraliteetti, State and Mainin kuuluisi olla johdonmukainen. Turhamaisuudelle ja nousukasmaisuudelle naureskellaan, mutta sen sijaan pikkukaupungin romantisointi jätetään pilkkakirveeltä suojaan. Aitous ja puhtaus nostetaan yleviksi samalla kun raha alennetaan. Vaikka lopulta sillähän koko lysti mahdollistetaan tässä tapauksessa.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 7 henkilöä