Kepeä kesäelokuva

François Ozonin tuorein elokuva Rikos on minun nousi kesällä kotimaassaan Ranskassa jonkinmoiseksi kesähitiksi yli miljoonalla katsojallaan. Ozonin edellisen elokuvan Peter von Kantin (2022) tapaan myös uusinta voi luonnehtia pastissiksi. Rikos on minun kumartaa syvään 1930-luvun suuntaan käsikirjoituksen perustuessa löyhästi vuoden 1934 ranskalaisnäytelmään, joka on aikanaan Hollywoodissa filmattu jo kahdesti. Ozonin versio on lennokas sekoitus ajan komediaa ja rikostarinaa.

Mon crimeSuurta sisältöä Ozonin tuoreimmasta on turha etsiä. Halutessaan sisällöksi voisi luonnehtia elokuva-alaan viime vuosina tiivisti liitetyn seksuaalisen ahdistelun, mutta teema toimii elokuvassa enemmän tarinan sytykkeenä kuin varsinaisena sanottavana. Keskiössä on teatraalisilla hahmoilla ryyditetty äkkiväärä tapahtumaketju, jonka punaisena lankana toimii kepeä juonittelu kuorrutteenaan farssimainen ilottelu. Tyylilajin ystävien viihtyessä muiden aika elokuvan parissa saattaa käydä pitkäksi.

Ozon on aktiivisimpia ranskalaisohjaajia ja saavutti nimeä jo nuorena vuosituhannen alun elokuvillaan (Hiekan peitossa, 8 naista, Swimming Pool). Ozonin ansioksi on sanottava, että hän ei ole yhden lajityypin tai tyylilajin ohjaaja, sillä tuotannosta löytyy likipitäen kaikkea. Miehen monipuolisuudesta kertoo, että viiden vuoden takainen Jumalan armosta (2018) on synkällä aiheellaan ja raskassoutuisuudellaan lähes täydellinen vastakohta kepeälle Rikos on minun -elokuvalle.

Mon crimeOzonin elokuvat tunnistaa ammattimaisesta varmaotteisuudesta niin hyvässä kuin pahassa. Ozon tuntee ja hallitsee elokuvan välineenä, mikä osaltaan tuo ilmaisuun varmuutta mutta samalla varman päälle tekemistä, kliinisyyttä. Useimmista hänen elokuvistaan jää vaikuttumatta, vaikka elokuvissa ei sinällään olisi mitään vikaa. Emotionaalinen värittömyys tuntuu vaivaavan Ozonin elokuvia, eikä Rikos on minunkaan tältä välty, vaikka se sisällöllisesti kevyt onkin.

Lennokkaassa ja vahvasti tyylitietoisessa teatraalisuudessa on hetkensä, mutta kokonaisuus painuu puisevan puolelle tähtinäyttelijöistään huolimatta.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä