Aidan toisella puolella

Ruotsalaisohjaaja Mikael Håfströmin ensimmäinen englanninkielinen ohjaustyö Houkutus on tavallinen draamajännäri keski-ikäisen mainostoimistomiehen koettelemuksista hänen harhauduttuaan kiihkeään avioliiton ulkopuoliseen suhteeseen. Elokuva ei liene ollut hirvittävän korkealla edes sen tuottajien Weinsteinin veljesten hiljakkoin itsenäistyneen tuotantoyhtiön tutkassa, mutta ei se nyt aivan laadutonkaan ole.

Håfström sai Houkutuksen ohjattavakseen tehtyään tyylikkään ruotsalaisdraama Pahuuden, jossa sisäoppilaitoksen koulukiusausta käsiteltiin melkoisen raadollisesti. Sopivaa onkin todeta, että Houkutuksen käsikirjoitus sisältää paljon samoja elementtejä, kuin Pahuudenkin, erityisesti päähenkilön henkisen paineen kuvauksen osalta.

Nordisk Film Theatrical DistributionClive Owen saa ruotsalaisen ohjauksessa aviomiehen rooliinsa kaivattua jäntevyyttä ulkokultaisessa Kuningas Arthurissa esiintymisensä jälkeen. Nykyisin elokuvia toinen toisensa jälkeen tehtaileva Jennifer Anistonkin nousee normaalin suorituksensa yläpuolelle suhteen toisena osapuolena. Anistonin naama alkaa kuitenkin sen liiallisen näkymisen vuoksi jo kyllästyttää elokuvan aikana ja on vaarana, että hänelle käy samalla tavalla kuin niin ikään lahjakkaalle ikätoverilleen Ashley Juddille, jonka uudet elokuvat julkaistaan nykyisin Euroopassa yleensä suoraan dvd:lle.

Nordisk Film Theatrical DistributionHoukutuksen tapahtumat liikkeelle sysäävä episodi on moderni, kaupunkiympäristön tapahtuma, jonka kaltaiset ovat epäilemättä hyvinkin yleisiä. Mies kiinnostuu naisesta, joka tuo valoa hänen yksitoikkoiseen kotielämäänsä, mutta samalla huonontaa elämän kokonaislaatua. Elokuvan edetessä, toisin kuin monet tosielämän kohtalotoverinsa, Owenin esittämä Charles Schine kuitenkin löytää itsestään yllättäviäkin voimavaroja, mutta nämä jääkööt itse elokuvan esiteltäviksi.

Tässä jutussa esiintyy sana "ruotsalainen" neljästi. Tämän esiintymistiheyden tarkoituksena onkin lähinnä valitella – ja samalla onnitella – länsinaapurimme ohjaajien näkyvää esiinmarssia Hollywoodiin. Håfströmin ohellahan Lasse Hallströmkin saa jatkuvasti ohjattavakseen niin sanottuja A-listan elokuvia. Meillä on vain actionpainotteinen Rennymme.

* *
Arvostelukäytännöt