Kauhun yleisavain

Kauhun kliseet ovat niitä tunnistettavimpia: syrjäkylä, vanha talo, oudot asukkaat, myrsky, sade ja tuuli sekä tervettä pelkoa vailla oleva päähenkilö, joka katsojan vastusteluista huolimatta menee aina jokaiseen epäilyttävään paikkaan. Näistä aineksista ei luulisi nykypäivänä enää luontuvan kuin keskitason alla kompuroivaa kummittelua.

The Skeleton Key on kuitenkin piristävä poikkeus. Käsikirjoittaja Ehren Kruger on onnistunut rakentamaan tarinaan ryhdikkään selkärangan, joka pitää kokonaisuuden jotakuinkin loogisesti kasassa toisin kuin päättömissä Ring-elokuvissa.

© 2005 Universal PicturesOhjaaja Iain Softley on myös malttanut mielensä pitäytyä varsin maltillisessa ilmaisussa, eikä kuvallisessa kerronnassa sorruta mauttomiin ylilyönteihin. Tekijät ovat ilmeisesti tunnustaneet itselleen rehellisesti aineistonsa tavanomaisuuden ja tällöin viisaasti päätyneet tekemään konstailematonta kauhuviihdettä, jolle varsinkin videomarkkinoilla on aina tilausta.

Kate Hudsonin esittämä Caroline saa töitä kotisairaanhoitajana syrjäkylässä asuvalta vanhalta pariskunnalta. Halvaantunut mies tarvitsee jatkuvaa hoivaa ja talon emäntä ei tunnu kertovan kaikkea tarpeellista. Yleisavaimellaan utelias Caroline saa auki niitäkin ovia, joita hänen ei soisi avaavan.

© 2005 Universal PicturesViime vuosina kauhu- ja jännityselokuviin on pesiytynyt lopun yllätyskäänne, jossa pahimmillaan on vesitetty koko elokuvan teho. The Skeleton Key erottautuu tästä trendistä siinä, että loppuratkaisu palvelee koko elokuvaa ollen ryhdikkäästi linjassa tarinan kanssa. Kauhunystävälle terveellä mielikuvituksella yllättävä loppuhuipennus on viihdyttävää vaihtelua.

Dvd:llä tutunoloista lisämateriaalia on runsaanpuoleisesti. Näinä ruoanlaitto- ja kokkiohjelmien riemuaikana parhaiten mieleen jäi tietysti gumbon valmistusta esittelevä pätkä.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 3 henkilöä