Rouhea komedia

Taru Mäkelän uutuuskomedia Eila, Rampe ja likka perustuu Sinikka Nopolan tutuksi tulleisiin menestyskirjoihin ja -hahmoihin. Sinikka Nopola on vastannut elokuvan käsikirjoituksesta yhdessä sisarensa Tiina Nopolan kanssa. Tarina liikkuu vahvasti suomalaisen tunnemyrskyn ytimessä: kesämökkeilyssä ja perheiden sisäisissä valtataisteluissa.

Eila, Rampe ja likkaEila, Rampe ja likka on komedia suomalaisista. Se luo mielikuvan pariskunnasta, jossa nainen päsmäröi ja mies alistuu. Mutta vain näennäisesti. Komiikka syntyy heidän tasavertaisesta sanailustaan ja taistelustaan.

Eila ja Rampe haluavat tutustua tyttärensä poikaystävään ja tämän äitiin. Eila haluaa antaa mahdollisimman hyvän kuvan itsestään ja perheestään. Valheet vyöryvät ja kulissit huojuvat, kuten tosielämässäkin. Mutta missä menee se raja, kun pienet valkoiset valheet saavat mopon karkaamaan käsistä? Ja mitä sitten tapahtuu?

Kun Eilan ja Rampen selviytymistaistelu kiihtyy ja saavuttaa huippunsa, jotain tapahtuu. Heidät näkee uusin silmin. Pysähtyy, liikuttuukin. Ohjaaja Mäkelä on kertonut haluavansa tehdä elokuvia, jotka saavat nauramaan ja vähän itkemäänkin. Elokuvia, jotka antavat aina jotakin.

Eila, Rampe ja likkaNäyttelijät ovat parasta A-luokkaa. Komediaa tähdittävät muun muassa Heidi Herala ja Pirkka-Pekka Petelius. Taru Mäkelä näki heti Heidi Heralan Eilana ja Pirkka-Pekka Peteliuksen Rampena – Peteliuksen kanssa hän on lisäksi työskennellyt pitkään. Muu työtyhmä koostuu samoista nimistä, joiden kanssa Mäkelä teki muutaman vuoden takaisen menestyskomediansa Varaston (2011). Ja se välittyy.

Eila, Rampe ja likka on rouhea komedia, joka on helppo katsoa mutta vaikea unohtaa. Ja taitaa olla niin, että omat vanhemmat ovat aina ne noloimmat, kaiken ikäisenä ja joka tilanteessa.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,4 / 5 henkilöä