Vuorovetten kuningas

Mies on palannut. Voimme unohtaa American Beautyn, Onnen ja Magnolian nöyryytetyt ja epäonnistuneet kaksilahkeiset ja ihailla Uutta Uljasta Urosta. Tämä mies kesyttää luonnon käyttöönsä ja katsoo valasta silmästä silmään. Emme ole siis tekemisissä minkään jälkimodernin hajautuneen pseudosubjektin kanssa, vaan maskuliinisuuden ja miesidentiteetin pelastajan kanssa. Eikä ole sattumaa, että länsimaisen miehen egoa asettuu korjaamaan Tom Hanks, jonka rehdin miehen roolihahmot ovat tuttuja menestyselokuvista Philadelphia, Forrest Gump ja Pelastakaa sotamies Ryan. Mister Amerikan tähtikuvaan ei sovi epäsympaattisen antisankarin epäkiitollinen osa, vaan hänet on kuin luotu taistelemaan hyvien ja hyveellisten päämäärien puolesta.

© 2000 DreamWorks PicturesCast Away - tuuliajolla juhlii miehen mitalla niin Hanksia kuin maskuliinisuudenkin voittokulkua ympäristössä, jossa mittaa toisistaan ottavat kesytön luonto ja ihminen - lue mies. Chuck Noland (Tom Hanks) on FedEx:n järjestelmäsuunnittelija, joka elää kiinni ajassa ja piipparissaan. Kaiken on oltava aikataulussa, jotta FedEx:n toimittamat paketit löytävät perille mahdollisimman nopeasti. Niin myös Chuckin oman elämän: tyttöystävä Kelly Frears (Helen Hunt) saa kilpailla menestyvän ja kaikkien pitämän miehen piipparin kanssa huomiosta. Etukäteen suunniteltuun maailmaan tulee kuitenkin miehen elämän mentävä aukko, kun Chuck joutuu lento-onnettomuuteen. Hän pelastautuu autiolle Tyynenmeren saarelle jossa viruu kokonaiset neljä vuotta. Tässä ajassa kovin moderniin menoon tottunut mies oppii kalastamaan, tekemään tulen, suojautumaan sateelta luolaan, ystävystymään lentopallon kanssa ja lopulta rakentamaan lautan, jolla pääsee takaisin sivilisaation pariin. Tosin purjeena hän käyttää muovista bajamajaa.

Paluu ei kuitenkaan ole helppo. Chuck kohtaa maailman, joka on elänyt ilman häntä neljä vuotta, joten paljon on vettä ehtinyt virrata. Mikään ei tunnu olevan ennallaan lukuun ottamatta Kellyn säilyttämää autoa, mutta saarella vietetyt vuodet ovat olleet oikeita ollin oppivuosia. Tosimies ei tuulessa kaadu, vaan luovii eteenpäin rinta rottingilla rystyset valkeina auton ratissa.

Kultasormi-Zemeckisin uusin on Tom Hanks -moraliteetti, jossa asiat laitetaan tärkeysjärjestykseen eheyttämällä Mies. Mutta se on niin taitavasti toteutettua Hollywood-satua, ettei paatos tai pitkä kesto pääse puuduttamaan kuin vasta aivan viime minuuteilla. Meren ja luonnon valtava voima on onnistuttu toteuttamaan hyvin vakuuttavasti. Välillä oikeasti jännittää ja erämaa näyttää syövän miestä. Hanks näyttää kärsivän saarellaan, olkoonkin että epäloogisesti suojaa nivusensa jalkapohjiensa kustannuksella. Cast Away - tuuliajolla onkin tämän päivän crusoenadi, jonka amerikkalaisuus kuitenkin pehmittää hyvin päättyväksi saduksi. Tom Hanksille ei voi käydä huonosti.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 6 henkilöä