Aataminaikainen kostaja
Siinä missä Marvelin elokuvat ovat keskittyneet supersankareihin, on DC julkaissut huomattavan monta teosta superroistoista. Kaksi Suicide Squad -elokuvaa, Birds of Prey, Joker ja nyt Black Adam.
DC:n sarjakuvissa Black Adam eli Musta Adam on Shazamin verivihollinen, jolla on samantapaiset lähes voittamattomat voimat kuin Shazamilla. Sarjakuvissa Musta Adam oli vastuussa kolmannesta maailmansodasta, ja hän on ollut omaa valtiotaan Kahndaqia verisen rautaisella otteella hallitseva diktaattori. Sankariaines hänessä on minimaalista, vaikka Adam ehti Geoff Johnsin käsikirjoittamalla jaksolla tehdä yhteistyötä myös supersankariryhmien kanssa.
Black Adam -elokuva painottaa jälkimmäistä linjausta. Dwayne Johnsonin esittämää Mustaa Aatua on lievennetty ja loivennettu vähän tavallista karskimmaksi antisankariksi, joka rymistelee ja riehuu, mutta jolla on kuitenkin sydän paikallaan. Se sydän kuuluu perinteisesti Adrianna Tomazille (Sarah Shazi). Sarjakuvissa Adrianna oli Aatun vaimo, joka tunnettiin egyptiläisen jumalattaren mukaan nimellä Isis. Isiksellä oli jopa oma näytelty tv-ohjelmansa 1970-luvulla. Isis-nimelle on käynyt terroristien takia vähän samalla tavalla kuin intialaisten auringonkehräsymbolille kävi 1930-luvulla Saksassa, joten elokuvassa Adrianna on vain Adrianna, yksinhuoltaja ja vapaustaistelija.
Teos tuo valkokankaalle myös uuden supersankariryhmän, joka on historiallisesti se ensimmäinen. Jo toisen maailmansodan aikaan syntynyt Justice Society of America eli lyhenteenä JSA edelsi nykyisin tunnetumpaa Oikeuden Puolustajia. Suomenkielistä vakiintunutta vastinetta ei ole, mutta Oikeuden Liitto on luontevin käännös, jota on käytetty muun muassa Smallville-sarjassa. OL on esiintynyt muissakin televisiosarjoissa kuten tuoreeltaan Stargirlissa (2020–), mutta Black Adam on veteraaniryhmittymän ensimmäinen esiintyminen valkokankaalla.
Olennainen Oikeuden Liiton jäsen on kaikkien macho-miesten idoli Haukkamies. Aldis Hodgen esittämä Haukkamies on paitsi muinaisen egyptiläisprinssin reinkarnaatio, myös haukka-asuun ja nahkaliiveihin pukeutunut köriläs, joka lentää metallisten irtosiipien varassa ja hakkaa ihmisiä sotanuijalla. Vanha Bond Pierce Brosnan on saatu salaperäisen maagikon ja OL-kantajäsen Tohtori Kohtalon rooliin. Brosnan vastaa myös elokuvan parhaasta näyttelijätyöstä. Ryhmän muut jäsenet Atominmurskaaja ja sankaritar Sykloni jäävät taustatekijöiksi.
Elokuva-Adam muistuttaa kiitettävästi sarjakuva-Adamia eleiltään ja visuaaliselta olemukseltaan. Sarjakuvien Musta Adam on supervoimainen elitisti, joka halveksuu tavallisia ihmisiä niin paljon, ettei suostu edes astumaan samalle maaperälle ja leijuu muutaman senttiä maankamaran yläpuolella. Vaikka Johnsonin esittämä versio on persoonaltaan vähemmän ylpeä, ilmassa leijuminen ja muut vastaavat detaljit on otettu hyvin huomioon myös elokuvasovituksessa. Kotiläksyt on tältä osin tehty.
Valitettavasti siihen kehut jäävätkin. Jaume Collet-Serran ote ohjaajana on täysin persoonaton keikkamiehen ote. Black Adam on tuottajana toimineen Johnsonin visio sellaisesta supersankarielokuvasta, jonka hän on halunnut. Johnsonin näkemys parhaasta mahdollisesta versiosta on persoonaton toimintapläjäys, joka etenee kaavamaisesti mättökohtauksesta toiseen vailla hengähdystaukoja. CGI-efektiryöpytys seuraa toistaan, kun hahmot tai olennot, joista ei ehdi tai jaksa välittää ottavat toisistaan mittaa.
Johnson on lähes koko ajan keskiössä. Vaikka Johnsonilla on toimintatähden karismaa, ei hänen yksioikoinen kovistelunsa jaksa mitenkään kannatella koko elokuvaa. Reilun parin tunnin mitasta olisi joutanut leikata puoli tuntia pois ja antaa suosiolla lisää tilaa niille näyttelijöille, joiden draamalliset kyvyt siihen riittävät. Esimerkiksi Viola Davisin Amanda Waller jää cameorooliksi puhuvana päänä.
Käsikirjoitus yrittää ottaa kantaa moneen epäkohtaan, kuten Lähi-Idän ongelmiin, terrorismiin, Yhdysvaltain maailmanpoliisilinjauksiin, kapitalismiin ja huonoihin työolosuhteisiin ynnä muuhun ynnä muuhun. Ideantyngät leviävät kuin varpusparvi ympäriinsä ja ne jäävät mustavalkoisiksi heitoiksi ilmaan. Ne eivät kosketa, kiinnosta tai merkitse mitään, koska keskeytymätön mäiske ei anna muuhun mahdollisuuksia. Jos edes hetken tauko antaisi mahdollisuuksia syvempään kerrontaan, niin se katkaistaan viimeistään sillä, että maasta nousee tökerön näköisiä luurankosotilaita sankarien hakattavaksi.
Välillä Musta Adam tappaa puolihuolimattomasti ja ikärajan mukaisesti verettömästi komppaniallisen tavallisia ihmisvihulaisia alleviivatakseen sanomaansa, ettei hän ole sankari. Tätä lausetta toistetaan alvariinsa. Ongelma vain on siinä, että DCU-universumissa kaikki muutkin sankarit tappavat suht surutta vastustajiaan, toisin kuin sarjakuvissa, joissa esimerkiksi Batman ja Teräsmies eivät tarkoituksellisesti riistä kenenkään elämää. Elokuvauniversumissa periaatteella ei ole ollut väliä, joten Adaminkin höpinät voi unohtaa viimeistään siinä vaiheessa, kun hän odotetusti ryhdistäytyy ja löytää sisäisen supersankarinsa.
Potentiaalinsa haaskaava ja monotoninen Black Adam saa varmasti jatkoa. Loppukohtauksessa itse Teräsmies (Henry Cavill) liihottaa paikalle, ja yhteenotto myös Shazamin kanssa on vain ajan kysymys. Vuorossa on siis lisää nyrkkikäräjiä paperinohuessa Mikä-Mikä-Maassa, jossa ei ikärajojen takia purskahda edes senkka nenästä, kun jumalolennot lyövät toisiaan kerrostaloista läpi. DCU:ssa olisi aineksia parempaankin.
Toimituskunnan keskiarvo: 1,5 / 2 henkilöä
Seuraava:
See How They Run
Monimuotoinen ja satiirinomainen metatason murhamysteeri on persoonallisen kiemurainen.
Edellinen: Punttikomedia
Ajassaan kiinni olevassa Punttikomediassa olisi ollut enemmän aineksia draamaan kuin komediaan.