Rakkautta vain

Netflix on kunnostautunut viime vuosina originaalien laatuelokuvien julkaisukanavana. Yksi tätä väylää käyttäneistä tekijöistä on ollut amerikkalainen Noah Baumbach, joka tunnetaan sellaisista teoksista kuin Kicking and Screaming, The Squid and The Whale ja Frances Ha. Baumbachin elokuvat ovat genreltään draamakomedioita, joilla olisi saattanut olla vaikeuksia löytää yleisöä perinteisissä teattereissa. Netflixissä niiden potentiaalinen yleisö on huomattavasti laajempi.

Marriage StoryOhjaajan uusin elokuva Marriage Story alkaa avioliitosta, joka on hajoamispisteessä. Näyttelijä Nicole (Scarlett Johansson) jätti kotinsa ja uransa Los Angelesissa elääkseen yhdessä teatteriohjaajarakkaansa Charlien (Adam Driver) kanssa New Yorkissa. Perheeseen kuuluu myös kouluikäinen lapsi Henry, jolla on vaikeuksia oppia lukemaan.

Charlie on äärimmäisen tyytyväinen elämäänsä, mutta Nicole kokee antavansa suhteelle enemmän kuin siltä saa. Hän päättää ottaa vastaan työtarjouksen Hollywoodista ja viedä perheen pojan mukanaan länsirannikolle aikomuksenaan rakentaa sinne itselleen uuden elämän. Itärannikolle juurtunut Charlie ei hyväksy ehdotusta lainkaan, mutta alkaa elokuvan edetessä ymmärtää, että hänellä olisi ollut varaa joustaa jo aikaisemmin.

Marriage StoryBaumbach kuvaa avioeron juridisena teatterina, jossa asianajajien pokerinaama pitää aina seuraavaan kahvitaukoon asti. Sivurooleissa asianajajina nähdään muun muassa Laura Dern ja Ray Liotta sekä loistava Alan Alda, jonka kokemuksesta viisas avioerojuristi varastaa omat kohtauksensa.

Marriage Story on tarinaltaan sukua The Squid and The Whalelle, joka kuvasi newyorkilaisen kulttuuriperheen hajoamista lasten näkökulmasta. Marriage Storyssa näkökulma on siirretty vanhempiin, mutta se tuntuu edeltäjäänsä inhimillisemmältä ja todellisemmalta. Pölyn laskeuduttua ex-pariskunta jatkaa elämäänsä erossa yhteisen lapsen kanssa, mutta tunteet eivät ole kadonneet minnekään. Marriage Story tuntuukin ymmärtävän, että toimivaan avioliittoon vaaditaan paljon muutakin kuin rakkautta. Se tekee siitä yhden vuoden koskettavimmista elokuvista.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 4 / 2 henkilöä