Lomavinkkejä Mallorcalta

Suomi on saanut uuden etelän aurinkoon sijoittuvan elokuvan. Aleksi Mäkelän uutukainen Lomalla saa ensi-iltansa ensimmäinen joulukuuta. Mallorcan mainingeilla ei Suomileffassa ole taidettu aiemmin seilatakaan.

Lomalla sai alkunsa jo ennen Mäkelän tähänastisen uran menestyneintä elokuvaa eli Häjyjä. Joitakin vuosia sitten Jussi-juhlassa Aleksi tapasi käsikirjoittaja Venla Mäkelän - eivät ole sukulaisia - ja Venlalla oli idea. Hän halusi tietää olisiko se hauska tai jopa toteuttamiskelpoinen. Aleksi innostui ideasta ja pyysi Venlaa työstämään siitä kymmensivuisen synopsiksen ja…

- "Kesti kaksi kolme kuukautta ja sitten Venla tuli takaisin ja hänellä oli 130 sivua tekstiä. Hän ei ollut saanut sitä lyhyempään muotoon ja siitä sitten alettiin väsäämään leffaa."

Mallorcan haitat ja hyödyt

Elokuva sijoittuu pääosin Mallorcalle, jossa leffaa kuvattiin kuusi viikkoa. Kaikki ei kuitenkaan mennyt aina suunnitelmien mukaan.

(c) 2000 Solar Films- "Ongelmia on aina joka puolella, Suomessakin. Tuolla ne ehkä kärjistyivät, kun oltiin vieraassa maassa, jossa ongelmia ei ole niin helppo ratkaista. Suomessa jos tulee ongelmia, niin voi soittaa poliisille. Tuolla ei voinut soittaa poliisille, koska poliisi vie aina vierasmaalaiset putkaan."

Mallorca valittiin kuvauspaikaksi, koska siellä on omia leffastudioita, yhtiöitä ja kalustoa - eli huolto ynnä muut asiat pelaavat. Se on myös iso saari, josta löytyy sekä kaupunkimaisemaa että pieniä kyliä ja vuoristomaisemaa.

- "Kaiken kaikkiaan Mallorca oli järkevämpi lähtökohta - vaikka leffa tapahtuu pienessä kylässä - kuin jos olisimme menneet kuvaamaan jonkun saaren pieneen kylään. Uskoimme, että tällaisessa suuressa saaressa voi myös kuvata pientä ja samalla voisimme kuitenkin hyödyntää myös studioita ynnä muuta."

Viisipäiväisten kuvausviikkojen aikana tiimiläisille jäi aikaa myös itse tutustua saareen, ja Outi Mäenpää ounasteli jokaisen kiertäneen saaren. Ryhmä vietti myös kuvausten päätyttyä vielä viisi päivää saarella ennen paluulentoa.

Ilman Häjyjen asettamia menestyspaineita

Ohjaaja Mäkelä ei sano ottaneensa menestyspaineita Häjyistä, vaan kertoi keskittyneensä uuteen työhön ja sen menestymiseen.

- "Menestyksen paineet laittaa päähän ihan muut ihmiset kuin itse."

Lomalla-leffa kertoo Juha Veijosen esittämästä Jussista, joka on hammaslääkäri, mutta palaa vielä kuitenkin menneisyyteensä ja rikoksen tielle. Elokuvassa rikos onkin kannattavaa ja Mäkelän mielestä se on todellisuutta.

- "Rikoshan on kannattavaa varsinkin, jos sen Suomessa tekee. Yleensähän se on kannattavaa, sillä tyhmät rikollisethan jäävät kiinni. Rikos on kannattavampaa kuin ihmiset yleensä luulevat."

Syy Jussin hammaslääkäriammattiin ei ole kuitenkaan kovin syvällinen. Mäkelä epäilee, että Venlan kirjoittaessa käsikirjoitusta Jussin ammatin kohdalla hän löi ensimmäiseksi kirjaimeksi h:n. Siitä tuli sitten hammaslääkäri.

(c) 2000 Solar FilmsElokuvan ensi-ilta on tarkoituksella näin joulun alla. Kesäisiä maisemia on kiva katsoa orastavan talven kynnyksellä. Näin ainakin Mäkelä uskoo, ja onhan joulu ja alkuvuosi muutoinkin suosittua matkusteluaikaa. Lomalla siis tarjoaa virikkeitä talven etelän lomiin - tai kuten Juha Veijonen asian ilmaisi:

- "Lomavinkkejä."