EI HAULIKOLLA, VAAN ANTEEKSIANNOLLA, sanoo ohjaaja Ilkka Vanne

Lakeuden kutsu - © 2000 Matila & Röhr Productions Lakeuden kutsu on alkaneen vuosituhannen ensimmäinen kotimainen ensi-ilta ja ohjaaja Ilkka Vanteen ensimmäinen pitkä valkokankaalle tekemä elokuva. Paluu, rakkaus ja halu aloittaa uusi elämä tuovat suomalaiseen elokuvaan tervetullutta uskoa tulevaisuuteen ja optimismia. Pohjalaisuudesta huolimatta tutut teemat kuten katkeruus ja kosto loistavat poissaolollaan. Lakeuden kutsu puhuu myönteisten asioiden puolesta ja hyvien tuntojen esille tuominen on ollut ohjaajalle ensisijaisia tavoitteita.

- "Koska nykymaailmassa kostetaan aivan liian paljon turhanaikaisia asioita hyvin raa’alla tavalla, niin minusta oli erittäin tärkeää lähteä tekemään juttua, jossa puhutaan anteeksiannosta ja toivosta. Näkisin kyllä mieluummin, että ihmiset voivat antaa anteeksi toisilleen kuin, että lähdetään haulikolla ampumaan. Halusin puhua asioista, jotka antavat uskoa."

Parisuhteen ikuisuuskysymyksiä

Suomalaisen elokuvan peruspersoona, näyttelijä Kari Väänänen korostaa, että elokuvan inhimilliset teemat tulevat esille etenkin Erkki Hakalan hahmossa ja myös hänen vaimossaan Kaisussa, jota esittää Mari Rantasila. Väänäsen mukaan Erkissä on perinteistä, Hotakaisen termein klassista miestä, joka kuitenkin näkee omalla tunnepuolellaan paljon vaivaa. Mikään pohjalainen mouho Erkki ei todellakaan ole.

Lakeuden kutsu - © 2000 Matila & Röhr Productions - "Erkki on perinteinen, kovakin mies, jolle ei vittuilla ja joka esimerkiksi bisneksen teossa luottaa itseensä eikä anna kenenkään talloa varpailleen. Mutta hän on kuitenkin tehnyt paljon töitä itsensä kanssa. Anteeksianto ja hyväksyminen kysyvät todellista voimaa fyysisen puhkun ja kukkoilun tuolla puolen. Erkki harkitsee juttuja ja tekee oikeastaan töitä joka tasolla, että hän saisi asiat järjestykseen. Elämä on valintoja ja niistä parhaimmat toteuttaakseen on tehtävä jotain konkreettista."

Mari Rantasila kertoo, että häntä kiehtoi erityisesti elokuvan keskeinen ongelma: miten parisuhde on kipeä, rakas ja voimia vaativa asia. Kaikkea ei todellakaan pidä antaa anteeksi ja hyväksyä. Rajankäynti oman kunnian ja pyyteettömän vastaantulemisen välillä on hauras.

- "On niin vaikea antaa anteeksi ja unohtaa. Se vaatii ihmiseltä todella paljon. Mitä on niellä oma ylpeytensä? Tunteeko sitä itsensä täydeksi pelleksi? Kaiken kaikkiaan tunsin teeman erittäin mielenkiintoiseksi ja koskettavaksi. Sitä paitsi Kaisun hahmo on voimakas. Hänellä on ollut oma elämänsä ja hän sopii Erkin kanssa vain omilla ehdoillaan itsenäisenä ihmisenä eikä todellakaan minään kohtaloonsa alistuvana naisena. Kaisu tekee omat valintansa omin perustein."

Väänänen kiteyttää teeman nasevasti:

- "Se vaan on niin helvetin iso ja vaikea asia, että pystyy jakamaan elämänsä ja tunteensa jonkun toisen kanssa."

Jouheva projekti

Lakeuden kutsusta paistaa tekemisen ilo ja tekijätiimistä henkii edelleen hyvä henki ensi-iltakierroksen alkaessa. Ohjaaja Vanne intoutuu kehumaan projektin sujuvuutta ja näyttelijöitään.

Lakeuden kutsu - © 2000 Matila & Röhr Productions - "Karin olen tuntenut parikymmentä vuotta jo siltä ajalta, kun olin opettajana teatterikorkeassa ja Kari oppilaana. Töitä emme ole aiemmin yhdessä tehneet, mutta tiedämme toisemme ihmisinä. Marin kanssa olen taas tehnyt esimerkiksi Pimeän hehkun, joka oli tosi iso juttu ja jossa Mari näytteli pääosaa. Meillä oli hyvät ja selkeät lähtökohdat, joista lähdettiin rakentamaan tätä hommaa. Yhteistyö pelasi loistavasti."

- "Meillä oli hirmuisen ammattitaitoinen ryhmä. Elokuvaa oli tekemässä erittäin hyvät näyttelijät ja Antti Tuurin kanssa yhteistyö oli, täytyy kyllä sanoa, erittäin vaivatonta. Hyvin miellyttävä kokemus kaiken kaikkiaan."

On vallalla suoranainen buumi Antti Tuurin romaanien filmaamiselle. Ohjaaja Vanne pitää Tuurin voimana sitä, että hän kirjoittaa suomalaisia puhuttavia, hienoja tarinoita, joiden teemat pätevät nykypäivänäkin.

Lakeuden kutsu - © 2000 Matila & Röhr Productions - "Elokuvantekijänä on luonnollista tarttua vahvaan tarinaan ja Antin romaanit kääntyvät mukavasti elokuvan kielelle. Tavoitteenamme oli myös, että elokuva ei suoraan vaikuta kirjafilmatisoinnilta, vaan puhuttaa sellaisiakin, jotka eivät Antin kirjoja ole lukeneet. Toisaalla elokuva on myös jatkumoa edellisiin filmatisointeihin. Antin kanssa oli ylipäätään hauska tehdä töitä ja ensimmäiset päivät puhuimme kalastuksesta, sillä olemme intohimoisia kalamiehiä kumpikin."