ETUKÄTEISSUUNNITTELU JA RYTMITYS

Ilkka Vanne - © 2003 MRP Matila Röhr ProductionsJoulumarkkinoille tulee ensi-iltaan kotimainen elokuva, Ilkka Vanteen ohjaama komedia Vieraalla maalla. Elokuva kertoo, kuinka tutkija Tuomas lainaa ystävänsä Omarin henkilöllisyyttä tehdessään väitöskirjaa ulkomaalaisten kohtelusta Suomessa. Tuomas/Omar rakastuu maahanmuuttajia opettavaan Hanneen. Seuraa väärinkäsitysten suma, johon oman lisänsä tuo oikean Omarin menneisyys Pohjanmaalla.

Ajatus elokuvaan lähti kehkeytymään, kun Vanne teki käsikirjoittajien Mika Ripatin ja Seppo Vesiluoman kanssa televisiosarjaa Seitsemän ykköskanavalle. Puhuttiin pitkän elokuvan tekemisestä. Ripatilla ja Vesiluomalla oli idea, joka kiinnosti ohjaajaa.

- "Vein Matila&Röhrille muutaman liuskan ideaversion. Pojat innostuivat siellä päässä ja siitä se lähti menemään eteenpäin. Siitä on noin kaksi ja puoli vuotta aikaa tuosta alkusysäyksestä."

Tuottaja Marko Röhr kiittelee työryhmää ripeydestä. Tiukassa aikataulussa pysyttiin. Juhannuksena pääosin päättyneet kuvaukset kestivät vain 34 päivää ja budjetti oli nykymittapuulla pieni, vain 1,2 miljoonaa euroa.

Vaikka Vieraalla maalla onkin viihdettä, niin tematiikasta voi poimia jotain syvällisempää. Suomi on muuttumassa monikulttuuriseksi maaksi, jossa joudutaan kohtaamaan omaan taustaan verrattuna erilaisia ihmisiä. Vanteen mukaan elokuva ei niinkään anna selkeitä viitteitä ja merkityksiä, mutta voi olla vaikuttamassa kollektiiviseen alitajuntaan.

- "Ihmisten täytyy oppia suvaitsemaan toisiaan. Elokuva, missä ihmiset näytetään ruohonjuuritasolla, voi auttaa ihmisten ymmärtämystä."

Vanteen aikaisempi ohjaus laajakankaalle on Lakeuden kutsu (2000). Pitkän, yli kolmikymmenvuotisen uransa aikana hän on tehnyt monta pitkää televisioelokuvaa sekä toiminut apulaisohjaajana. Vanne ei näe teatterielokuvaa ja televisioelokuvaa kovinkaan erilaisina. Isolle kankaalle tehtäessä kuvaformaatissa tulevat erilaiset vaatimukset vastaan. Lopulta suurin ero on julkisuuden määrässä. Pitkää elokuvaa varten pitää lähteä haastattelukiertueille.

- "Televisiossa juttu tulee ja menee, ja sillä sipuli! Tämä kestää kuukausitolkulla..."

Elokuvan pääparia Tuomasta ja Hannea esittävät Ville Haapasalo ja Irina Björklund. Molemmat valittiin elokuvaan niin sanotusti pitkän kaavan mukaan, koekuvausten perusteella. Haapasalo on iso tähti Venäjällä esimerkiksi Alexander Rogoshkinin palkituissa elokuvissa Käki (2002) ja Kansallisen metsästyksen erikoisuudet (1995). Björklund muistetaan Olli Saarelan Rukajärven tiestä (1999) ja Aku Louhimiehen Levottomista (2000).

Kuvausprosessi oli helppo ja mukava. Vanne teki kuvaaja Jani Kumpulaisen kanssa pitkän ennakkotyön valmistellessaan kuvia kohtauksiin. Myös näyttelijöiden kanssa tehtiin perusteellista työtä dialogin ja roolihahmojen valmistelussa. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Esimerkiksi:

- "Villen (Haapasalo) kanssa jostain lokakuusta aloitettiin roolin hahmottamista. Sitten kun itse kuvaukset alkoivat, niin se meni hyvin vaivattomasti. Meillä oli hyvin rento ilmapiiri. Olen aina sanonut että vähintään 70 prosenttia elokuvasta on tehty ennen kuin kamera käy kertaakaan."

Vieraalla maalla - © 2003 MRP Matila Röhr ProductionsVanne on tehnyt uransa aikana laajan kaartin kanssa töitä. Vanhojen tuttujen varastosta löytyi rooleihin sopivia henkilöitä. Kari Väänänen ja Vesa Vierikko vetävät pohjalaisten hautausurakoitsijaveljesten roolit ammattitaidolla. Yhteistyö Lakeuden kutsussa ja televisiosarjassa Seitsemän sai jatkoa.

Komedia on vaikea laji. Samat lait pätevät komediaan ja muihin draaman lajeihin. Niitä täytyy analysoida samalla tavalla. Vanne on harrastanut nuorempana rumpujen soittoa, johon hän komedian tekemistä vertaa. Kompin pitää olla tiukka.

- "Komedia on aikalailla rytmilaji. Rytmillä on suurempi merkitys kuin jossain ihmissuhdedraamassa. Tärkeintä on, että ykkönen pitää!"

Vanteen ohjaaman seuraavan pitkän elokuvan valmistelut ovat olleet käynnissä jo juhannuksesta lähtien. Kyseessä on lotta-aihetta käsittelevä sotaelokuva. Talvikohtauksien kuvaukset on tarkoitus aloittaa maaliskuussa Puolangalla ja Pudasjärvellä, jossa lavasteita jo rakennetaan. Työnimenä on toistaiseksi Suomen Lotta. Tammikuun alussa pitäisi löytyä esitysnimi.

- "Käsikirjoitus on muokkautumassa. Joulunpyhien välillä käsitellään asiaa työryhmän kanssa, ja lopullinen käsikirjoitus pitäisi olla valmiina loppiaisena."