Savianimaatioiden juhlaa

Kananlennon menestyksen imussa on nyt julkaistu tallenteille myös Aardmanin todelliset klassikot eli Wallacen & Gromitin kolme ikimuistoista seikkailua: Juustoa puuttuu (A Grand Day Out, 1989), Väärät housut (The Wrong Trousers, 1993) ja Läheltä piti (A Close Shave, 1995). Näiden savianimaatioiden isänä voidaan pitää Nick Parkia ja hänet siipiensä suojiin ottanutta Aardmanin studiota. Menestyskulku lyhytelokuvien ja mainosten tiellä on vienyt pienen brittistudion vuosien kosiskelujen jälkeen Hollywoodinkin kanssa jo yhteistyöhön, josta oivallisena esimerkkinä on studion ensimmäinen pitkä savianimaatioelokuva Kananlento yhteistyössä DreamWorksin kanssa.

© Aardman/Wallace & Gromit LtdMonelle Aardmanin savianimaatiot ovat kuitenkin yhä edelleen Wallace & Gromit, kekseliäs vanha poika ja hänen elektroniikasta ja kutomisesta kiinnostunut koiransa. Sympaattisen parivaljakon ensimmäinen seikkailu, Juustoa puuttuu, oli metka matka kuuhun juustoa hakemaan. Äärimmäisen nerokas ja oivallinen savianimaatio keräsi ansaittua huomiota ja arvostusta saaden animaatiosarjassa jopa Oscar-ehdokkuuden. Seuraavat seikkailut, Väärät housut ja Läheltä piti, voittivatkin jo ansaitusti Oscarinsa. Kaksi jälkimmäistä Wallace & Gromit -seikkailua ovat teknisesti yhtä täydellisesti toteutettuja kuin Kananlentokin, mutta tarinallisesti yksikään näistä ei valitettavasti yllä debyytin tasolle.

Wallacen ja Gromitin juustonhakumatka kuuhun on koko animaatioalan suurimpia klassikoita. Sympaattiseen tarinaan on nivottu lukuisia viittauksia populaarikulttuurin laajalta alueelta, aina Citizen Kanesta Aku Ankkaan. Kahdessa myöhemmässä seikkailussa toiminnallinen meno on saanut enemmän tilaa, mikä on johtanut aidoimman ja vilpittömimmän animaatiotaian hienoiseen hälventymiseen. Loistokkaista savianimaatioista niissäkin on toki kyse.

© Aardman/Wallace & Gromit LtdWallacen & Gromitin uskomattomien seikkailujen videopainos olisi voinut olla laadukkaampi. Kasetilla on mukana niin dubatut kuin tekstitetytkin versiot. Näiden animaatioiden dubbaamista ihmettelin suuresti, sillä yhdessäkään tarinassa puheella ei kovin suurta roolia ole, vaan kuva on ensisijainen kertova elementti. Perheen pienimpien kannalta puheen suomenkielisyyden voi perustella, mutta Wallace & Gromit -tarinat eivät aivan pikkulapsille ole edes suunnattuja, joten kömpelösti toteutetulle dubbaukselle ei järkiperustetta ole. Kasetin saa siis suoraan kelata alkuperäisääniseen versioon. Wallacen äänenä toimivaa Peter Sallista ei voi korvata ja brittienglanti on muutoinkin tarinoiden ehdoton mauste.

Lisää pyyhkeitä videopainos saa oudosta tarinoiden sijoittelusta, sillä lyhytelokuvat eivät ole kasetilla ajallisesti oikeassa järjestyksessä, vaan kokonaisuus alkaa Väärillä housuilla, joka on toinen Wallace & Gromit -lyhytelokuvista. Mikäli tarinat olisivat olleet oikeaoppisesti aikajärjestyksessä, niin huomion kiinnittäminen animaatiotekniikkaan ja sen kehittymiseen sekä tarinakuvastoon olisi ollut huomattavan paljon mielekkäämpää. Kaiken huipuksi kasetti on vielä huonosti kopiosuojattu, mikä näkyy häiritsevänä kuvan ja ääniraidan väpätyksenä, ainakin kokeilluissa videonauhureissa. Koko kopiosuojaukselle, joka siis huonontaa normaaliakin katselukuvaa, ei juuri ole perusteita, sillä nämä animaatiothan on esitetty jo televisiossakin!

Näin loistavien animaatioiden ollessa kyseessä, suosittelenkin mieluummin dvd-version hankintaa huonon videopainoksen sijaan.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,5 / 2 henkilöä