Jänöjussit kuriin

Nick Parkin jo legendaarisiksi muodostuneet savianimaatiohahmot Wallace ja Gromit ovat saaneet oman kokoillan elokuvansa Wallace & Gromit: Kanin kirous. Sankarikaksikko jatkoi lyhytelokuviensa saamaa menestystä, kun Yhdysvaltain elokuva-akatemian Oscar-palkinto kilahti jälleen kerran brittiläisen Aardman-animaatiostudion palkintokaappiin muiden kultapoikapatsaiden jatkoksi.

© DreamWorks Animation SKG and TM Aardman Animations Ltd.Keksijänikkari Wallace ja hänen uskollinen koiraystävänsä Gromit toimivat tällä kertaa lempeinä tuholaistorjujina perustamassaan Anti-pesto yrityksessä. Torjumiskohteena ovat vihanneksia himoitsevat kanit, jotka kiusaavat lähiseudun puutarhoja. Paikalliset viherpeukalot ovat valmistautumassa vuotuisiin jättiläisvihanneskilpailuihin, joten huoli on suuri. Jänisten lailla lisääntyvät kiireet saavat Wallacen turvautumaan keksintöön, jolla kanien kasvistenhimo taltutettaisiin kertaheitolla. Mutta kuten arvata saattaa, seuraukset ovat mitä karmeimmat ja pian kaikki kaupungin porkkana-, kurpitsa- ja kukkakaalipenkit saavat tuta jättiläiskanin kirouksen.

Kanin kirous onnistuu siinä, missä niin monet animaatioelokuvat ovat viime vuosina surkeasti epäonnistuneet – eli tarjoamaan hauskan ja toimivan elokuvakokemuksen monen ikäisille katsojille. Melkeinpä kirosanaksi muodostunut käsite "kokoperheen elokuva" on tätä nykyä latistunut tarkoittamaan lähinnä huonoja lastenleffoja, joihin on väkinäisesti päälleliimattu mukamas aikuisia kiinnostavia vitsejä ja gägejä. Toisin on tässä elokuvassa.

© DreamWorks Animation SKG and TM Aardman Animations Ltd.Visuaalisesti loistava ja tarinaltaan leppoisan humoristinen Kanin kirous ei aliarvioi katsojaansa. Siinä missä nuorempi katsoja tempautuu mukaan päähenkilöiden vauhdikkaaseen seikkailuun, voi aikuinen toimivan tarinan ohessa bongailla dialogiin ja taustoihin hauskasti ripoteltuja lainauksia. Viittauksia riittää niin vanhempiin Wallace & Gromit -tarinoihin kuin kauhuelokuvan klassikoihinkin. Nämä yksityiskohdat tukevat tarinaa eivätkä ole elokuvassa vain pitämässä aikuista yleisöä hereillä.

Itse katsoin dvd:ltä ainoastaan alkuperäisen englanninkielisen animaation, joten suomeksi puhutun version tasosta en taita peistä. Sen olemassaolo levyllä on nuorimpia lapsikatsojia varten. Jo lukutaitoisille lapsille tällaisissa dvd-julkaisuissa on hyvä elokuvakasvatuksellinen mahdollisuus. Alkuperäinen kieli kuuluu elokuvaan taideteoksena, yhtenä kokonaisuuden erottamattomana osana. Dvd:llä olevista lisukkeista sen verran, että ne ovat harvinaisen asiallisia ja avartavia. Esimerkiksi Aardman-studioiden esittely käsivarakameralla luo elävästi kuvan animaatiotalon arkipäivästä ja antaa pienen käsityksen siitä ihmistyömäärästä, jota tällainen tuotanto vaatii. Käsityötähän savianimaatio on lähes alusta loppuun.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 8 henkilöä