Murhaaja ja poliisi

Heaven on monikansallinen projekti. Saksalainen Tom Tykwer, elokuvan Juokse Lola! (1998) tekijä, ohjaa puolalaisen Krzysztof Kieslowskin viimeiseksi jääneen käsikirjoituksen. Tapahtumat sijoittuvat Italian Torinoon. Pääosissa on amerikkalainen ja australialainen näyttelijä. Tuottajistosta löytyy muiden muassa Anthony Minghella, Englantilaisen potilaan (1996) englantilainen ohjaaja.

Philippa (Cate Blanchett) on torinolainen englanninopettaja, joka päättää ottaa oikeuden omiin käsiinsä. Hän asettaa pommin huumepomon toimistoon, mutta neljä sivullista saa surmansa. Nuori poliisi Filippo (Giovanni Ribisi) rakastuu Philippaan. Filippo päättää auttaa katuvaa naista selviytymään.

© 2002 Miramax FilmsKuva nousee pääosaan Heavenissa. Frank Grieben kuvaus on todella taidokasta ja kauniin viipyilevää. Ilmaisu poikkeaa täysin Tykwerin Juokse Lola! -elokuvan hakkaavasta rytmistä. Taide-elokuvan tunnusmerkit täyttyvät kauniin klassisen musiikin ja hiljaisuuden vuorotellessa hitaissa leikkauksissa. Homma toimii vaikuttavasti pitkän aikaa, mutta jossain vaiheessa staattisuus ja maalauksellisuus alkaa puuduttaa. Loppua kohti tasapainoillaan jo parodian rajamailla.

Pääpariskunta osaa näytellä. Molemmat tekevät osansa hillitysti. Blanchettin syyllisyys on uskottavaa. Elokuvan kokonaisilme on kuin tyyni pinta, jonka alla myrsky velloo, mutta Ribisi on silti välillä liiankin kivikasvoinen. Heavenilla on sanottavaa, mutta se ei tunnu välittyvän. Pari muovautuu elokuvan kuluessa toistensa kaksoisolennoiksi. Rakkautta, syyllisyyttä ja kärsimystä käsitellään, mutta elokuvasta ei tahdo saada irti mitään valtavan vaikuttavaa.

Heaven on kaunista katseltavaa ja kuunneltavaa. Laadukas ilmaisu ei kuitenkaan riitä tekemään tarinasta klassikkoa, varsinkaan televisiosta seurattuna. Tarinan ja teemojen käsittely alkaa loppua kohden tuntua liiankin päämäärättömältä. Loppuhuipentumassa kyllä noustaan kirjaimellisesti kohti taivaita, mutta katsoja ei pääse korkeuksiin.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 3 henkilöä