Rakkauselokuvat tukehtuvat yleensä ylitsevuotavaan siirappisuuteensa. Intohimon pauloissa pelehtimiset ja pintapuoliset rakkauden "filosofiat" ovat milloin puettu viime vuosisadan pukudraamoiksi tai modernin menestyvien ihmisten seksipeleiksi. Rakkaudesta nämä elokuvat eivät ole tienneet mitään. Mikään näkemäni elokuva ei ole koskaan säväyttänyt rakkauden tuntoja yhtä lailla kuin esimerkiksi sielukas musiikki. "Rakkauselokuvat" ovat jääneet pelkiksi pinnallisiksi seksin ja sosiaalielämän kuvauksiksi ilman, että ne olisivat kyenneet löytämään mitään todellista tuosta elämän suurimmasta funktiosta.

Sylttytehtaan syövereistä on viime aikoina alkanut pulpahdella liberaaleja romanttisia elokuvia, joiden pääosissa homot ja lesbot hymyilevät rakkauden ja ystävyyden ajatonta sanomaa. Vaikuttaa siltä, että heteron rakastuminen homoon on liberaalisuuden ja romanttisuuden mitta nykyään - ainakin elävän kuvan viihteen puolella. Amyn jäljillä noudattelee tämän ajan trendin mukaista tarinakuviota, mutta sukeltaa kuitenkin paljon syvemmälle rakkauden mereen löytääkseen ne todelliset tunteet, joita etsiä.

Chasing Amy - (c) 1997 View Askew Productions © 1997 View Askew Productions

Holden (Ben Affleck) ja Banky (Jason Lee) ovat sarjakuvapiirtäjiä, jotka yhdessä ovat luoneet melko menestyksekkään sarjakuvan. Eräillä sarjakuvafestivaaleilla Holden tapaa sarjakuvia piirtävän mielenkiintoisen naisen, Alyssan (Joey Lawren Adams). Holdenin ja Alyssan välillä tuntuu olevan se tietty koettu hetki ja kun he tapaavat toistamiseen Holden on aivan myyty, mutta Alyssa onkin lesbo…

Rakkauden vaikeus

Huolimatta trendikkäästä tarinakehyksestään ja komediallisesta luonteestaan Amyn jäljillä on poikkeuksellisen vakava elokuva. Se ei lähde tekemään seksuaalisista taipumuksista ja mieltymyksistä pääasiaansa, vaan kertoo yksinkertaisesti koskettavan tarinan rakkauden ja elämän vaikeudesta, mikä saa katsojansa välillä nauramaankin - aidosti. Elämä on naurua ja kyyneleitä, onnistumisia ja epäonnistumisia.

Holdenin ja Alyssan ystävyyden ja rakkauden polttopisteessä ei ole seksuaalisuus vaan toisen kunnioittaminen ja arvostus, ne eräät rakkauden kulmakivet. Molemmat olivat etsineet sitä jotain, koskaan kuitenkaan löytämättä sitä, ja kun he sen lopulta toisistaan löysivät, he vasta osasivat sitä etsiä. Vaikka Banky nostaakin elokuvassa Holdenin ja Alyssa rakkaustarinan kolmiodraaman mittasuhteisiin, niin Amyn jäljillä jättää älykkäästi sortumatta ihmissuhdesaippuoihin. Suhteen pahimmaksi kompastuskiveksi konkretisoituu yhteiskunnan seksuaaliriiteillään ihmisille kasaamat paineet ja ennakkoluulot. Rakkaus on löytämistä ja etsimistä, ja kun yhteiskunta sitoo silmille liinan, joka estää näkemästä, niin kaikki on vieläkin vaikeampaa.

Aitouden otteella

Amyn jäljillä kulkee pitkälti samaa ihmissuhteiden koukeroita kartoittavaa tietä, kuten Kaikenkarvaiset lemmikitkin. Amyn jäljillä kulkee vain huomattavasti kivikkoisempaa tietä ilman siirappisia kompromisseja ja kauniita auringonlaskuja.

Holdenin ja Alyssan käymät keskustelut olivat koskettavan todellisia, mistä saa paljolti myös kiittää suurelle yleisölle tuntemattomampia näyttelijöitä, Ben Affleck ja Joey Lawren Adams, sillä heidän tulkintansa elokuvan roolihahmoista sai katsojan helposti samastumaan valkokankaan tapahtumiin. Amyn jäljillä on elokuva, joka menettää paljon mikäli katsoja ei onnistu samaistumaan elokuvan henkilöhahmoihin. Tunteita käsittelevälle elokuvalle katsojan samaistuminen on elinehto. Vaikka Amyn jäljillä sisältää loistavaa dialogia, elämän huumoria ja vahvoja tunteita se ei säväytä, mikäli katsoja ei löydä itseään elokuvasta.

Olisi hullua sanoa, että Amyn jäljillä on syvällinen elokuva tai että se käsittelee aihettaan syvällisesti, sillä rakkaus on aina syvällistä. Elokuvissa rakkautta käsitellään vain niin harvoin sille oikeutetulla ja arvotetulla tavalla. Rakkautta ei ole haarojen väliin tuijottelu vaan ihmisen todellisen sisimmän löytäminen ja etsiminen. Amyn jäljillä todistaa elokuvan pystyvän rakkauden kuvaamiseen, mikä tekee siitä yksinkertaisen, harvinaisen ja lähes mestarillisen elokuvan lajissaan.

* * * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 4 / 3 henkilöä