Vanhan etelän tappava lumo

Jokainen kauhuelokuvien ystävä tietää sen: ullakolle ei saa mennä, eikä piilotettuja ovia pidä avata. Toisinaan lukitun oven takaa saattaa kuitenkin löytyä jotain näkemisen arvoista. Ringin käsikirjoittajan ja K-PAX:in ohjaajan kynästä on syntynyt trilleri, joka sijoittuu nykyaikaan mutta ammentaa vanhasta kauhuperinteestä. The Skeleton Key on tuoreen makuinen tekele, vaikkakin vanhoista aineksista onkin keitetty.

© 2005 Universal PicturesTarina sijoittuu New Orleansin liepeille sumuiseen suosuistoon. Kate Hudson on Caroline, nuori hoitaja, joka palkataan syrjäiseen kartanoon hoitamaan kuolemaisillaan olevaa vanhaa miestä. Pahaenteinen talo, tuskainen vanhus sekä ylimielinen vanha rouva saavat Carolinen epäilykset heräämään. Kun Caroline saa haltuunsa yleisavaimen (=skeleton key), hänelle alkaa vähitellen selvitä talon kammottava salaisuus.

The Skeleton Keyn visuaaliset ja temaattiset piirteet tuovat mieleen vanhan kauhugotiikan. Ränsistynyt, sokkelomainen talo, ukkosen jyrinä ja salaperäinen lukittu huone ovat käytettyjä keinoja niin vanhassa kauhukirjallisuudessa kuin tuoreemmissakin kauhuelokuvissa. Helposti kliseisiltä ja naurettavilta vaikuttavat piirteet toimivat tällä kertaa luoden sopivan karmivaa ilmapiiriä.

© 2005 Universal PicturesNew Orleansista on onnistuttu luomaan täydellinen ympäristö kauhutarinalle. Mystinen, vanhan etelävaltion rappeutunut lumo paikallisella taikauskolla maustettuna sekä nykyaikaiseen ympäristöön sijoitettuna toimii. Musiikki ja visuaalinen maailma pelaavat loistavasti yhteen. Blues ja uhriloitsut, sammaleiset puut, hikiset jazzklubit ja rapistuneet rakennukset luovat yhdessä nostalgista ja kummallista tunnelmaa.

Vaikkapa Ringiin verrattuna elokuva on hienosyisempi, moniulotteisempi ja uskottavampi. Kauhu on psykologista ennemminkin kuin yliluonnollisen pelkoa. Jännitystä kyetään ylläpitämään ilman yliampuvia tehosteita tai verellä mässäilyä. Tyylillisesti elokuvaa voisi verrata vaikka The Othersiin. Vaikkakin The Skeleton Key on astetta brutaalimpi ja sisältää myös kliseemäisiä kauhuelokuvien piirteitä, käsittelee se aihettaan samankaltaisella tyylikkyydellä ja omintakeisella tunnelmalla. The Skeleton Key on kauhuelokuva olematta kauhuelokuva, kummitustarina olematta kummitustarina. Tyylikkään ja viihdyttävän kokonaisuuden kruunaa herkullinen loppu.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 3 henkilöä