Satumainen sotku
Kirjoitettu sana on maailman mahtavin asia. Se voi jopa tarpeen tullen toimia tehokkaana aseena. Mustesydämessä ajatus sanan vallasta otetaan kirjaimellisesti ja luova mielikuvitus voikin muuttua lahjasta taakaksi.
Mortimer Folchartilla on palava halu löytää Mustesydän-niminen kirja, jonka etsinnät ovat kuljettaneet häntä ympäri maailmaa tyttärensä Meggien kanssa. Kun se eräänä päivänä löytyy antikvariaatin tomuisten hyllyjen kätköstä, pakottavat omituiset tapahtumat Mortimerin kertomaan tyttärelleen salaisesta lahjastaan. Hän lukemansa sadut muuttuvat todellisiksi.
Saksalaisen Cornelia Funken Mustesydän-trilogian ensimmäisestä filmatisoinnista paistaa läpi karsimisen puute. Fantasiamaailman täydellinen sovittaminen puolentoista tunnin elokuvaan on tehnyt elokuvasta sekavan ja onton. Alkuperäisidea tarjoaa Mustesydämelle mitä mahtavimmat puitteet, jotka on kuitenkin tuhlattu liiallisella uskollisuudella kirjalle. Lopputuloksena on kaoottinen tarina, joka hukuttaa katsojan tapahtumatulvan pyörteisiin.
Käännerikas juoni esittelee jatkuvalla syötöllä uusia henkilöitä, jotka kuitenkin häviävät ihmisvilinään. Brittivoittoista näyttelijäkaartia johtavalla Brendan Fraserillä on vaikeuksia kannatella elokuvaa ja näin Mortimer Folchart jää vain kasvoksi muiden joukossa. Enemmän trilogian esittelylukua kuin itsellistä elokuvaa muistuttava Mustesydän on jo luultavasti saanut tekijänsä Hollywoodissa suunnittelemaan tulevia jatko-osia.
Vaikka Mustasydämen toteutus ontuukin, on elokuvan visuaalinen ilmaisu onnistunut. Muutaman Harry Potter -elokuvan ja esimerkiksi Terry Gilliamin Brazilin kuvauksesta vastuussa oleva Roger Pratt on kokenut fantasian kuvittaja. Hänen luomassaan värikylläisessä todellisuudessa fantasiamaailman sulauttaminen italialaisiin maisemiin on hienovaraista, mutta toimivaa. Mielikuvituksella rakennettu äänimaailma sekoittaa lisää fiktion ja faktan rajoja.
Kenties kapea kohdeyleisö on Mustesydämen suurin ongelma. Se on pienimmille lapsille liian jännittävä ja teini-ikäisille liian kiltti. Siitä ei myöskään löydy tarpeeksi syvyyttä kiinnostamaan vanhempaa katsojakuntaa.
Toimituskunnan keskiarvo: 1,5 / 2 henkilöä
Seuraava:
Yacoubian – Talo Kairossa
Egyptiläisessä romaanitulkinnassa armoa eivät saa niin jihadistit kuin homotkaan, eivät sadistiset poliisit eivätkä yksinhuoltajaäidit.
Edellinen: Möröt vastaan muukalaiset
Elokuvan muistettavin piirre on, että se on ensimmäinen alusta asti 3D-formaattia varten suunniteltu digianimaatio.