Karvainen Carrey

Lähes joka joulun alla valkokankaalle löytää tiensä jokin jouluelokuva. Tällä kertaa tarjolla on amerikkalaisten suuresti rakastama Dr. Seussin runomittaan kirjoitetun tarinan, How the Grinch Stole Christams, filmatisointi. Täällä joulupukin kotimaassa kärsäkkäiden joulusadussa onkin ihmettelemistä, kun Ron Howardin ohjaaman satuspektaakkelin pääosassa nähdään vielä vihreä ja karvainen, suomea solkkaava Jim Carrey.

The Grinchin toimivuutta omassa kulttuurikontekstissaan Yhdysvalloissa voi täällä porojen keskellä vain arvailla, koska yhtään Dr. Seussin kirjaa ei suomeksi ole käännetty. Grinch on jenkkilän lippuluukuilla tahkonnut lähes ennätyksellistä tulosta, joten jotain lumovoimaa Huuvillen kylän elämänmenosta meni ainakin minulta totaalisesti ohi. Elokuvan iloinen joulutohina ja menninkäismäiset oliot toivat mieliin lähinnä muutaman vuoden takaisen Tim Allenin tähdittämän Disney-leffan Mutta mitä tapahtui joulupukille.

© 2000 Universal StudiosGrinchin tarinasta työstettiin 1960-luvulla animaatio, joten elävän kuvan perinteitä sadulla jo on. Nykytekniikka on nyt mahdollistanut sadun maailman yhä sujuvamman luomisen ja toimintaohjaaja Ron Howardin kipparoimassa elokuvassa riittääkin visuaalista näyttävyyttä. Vuorella muista huuvilleläisistä erossa asuva Grinch on lapsena yhteisönsä kaltoin kohtelema ja rakkautensa menettänyt jekkumaakari, joka yrittää varastaa kyläläisiltä joulun. Jouluahan ei tietystikään voi varastaa ja lopulta Grinchinkin sydämen valtaa se oikea tunnelma. Kaunista, mutta satua tuntemattomalle tylsää.

© 2000 Universal StudiosVihreään karvamaskiin sonnustautuneesta Jim Carreystäkin on suomenkielisessä toteutuksessa jäljellä vain hailakka varjo. Vaikka dubbaus on teknisesti sujuvaa ja Petteri Summanen tekee minkä voi täyttääkseen Carreyn suun, niin lopputulos on ponneton. Ilveillään verbaaliakrobatiansa lentoon saattavan koomikon ainoan tunnistettavan elementin eli alkuperäisen äänen poistaminen, on vähän sama kuin leikkaisi joulupukilta parran. Jim Carreyn ystäville suositan alkuperäisen version katsomista, missä se nyt tarjolla onkin.

Onhan Grinchissä joulun vilpitöntä tunnelmaa, kun huuvilleläisiltäkin löytyy se aito joulumieli, vaikka lahjat onkin varastettu. Tosin Grinch saa oman joulunsa vasta palautettuaan lahjat kyläläisille, joten pokkaus kapitalistiseen krumiluuvikulttuuriin nöyristelee taustalla. Elokuvan pelastavat Grinchin valloittava Max-koira ja ylisöpö pikkutyttö Cindy. Joulumieltä ja menoa on tarjolla vaikka rentoutushetkeksi perheiden pakettirallien tiimellykseen.

* *
Arvostelukäytännöt