Takaa-ajajat

Thomas Eidsonin romaaniin perustuva ja Ron "Richie Cunningham" Howardin ohjaama western Kadoksissa sijoittuu New Mexicon takamaille vuoteen 1885. Maggie Gilkeson (Cate Blanchett) asuu omalla pienellä tilallaan kahden tyttärensä ja muutaman apumiehen kera. Eräänä kauniina päivänä naisen etääntynyt ja intiaanien tavat omaksunut isä (Tommy Lee Jones) saapuu sovintoa hieromaan. Vaikkei Maggie heti hellykään isänsä ehdotukseen, tragedian kohdatessa hän joutuu arvioimaan uudelleen suhteensa niin isäänsä kuin lapsiinsakin. Toisen tyttären kadottua kidnappaajien mukaan on isän intiaanitavoista nyt hyötyä kadonneen jäljittämisessä.

© 2003 Columbia Pictures Industries, Inc.Kadoksissa eksyy välillä pitkillekin sivupoluille ja loppuratkaisua venytetään aivan liian kauan. Elokuva ei ole myöskään omaperäisimmästä päästä, kun käsikirjoitus luottaa liikaa vanhojen westernien kliseisiin. Mutta vaikka Howard kovasti John Fordin Etsijät-elokuvaa lainaileekin, on tässä westernissä kuitenkin aitouden tuntua mukana. Pitkät otokset huikeissa maisemissa ovat myös niin henkeäsalpaavia, että niiden takia antaa mielellään anteeksi pienet puutteet. Kun vielä pääosien esittäjät Jones ja Blanchett tekevät huipputyötä toisistaan etääntyneinä isänä ja tyttärenä, on henkilöiden välisten suhteiden käsittely Howardille tyypillisesti onnistunutta ja tarina tuntuu muutenkin piristävän raikkaalta. Kadoksissa pitää otteessaan loppuun saakka.

© 2003 Columbia Pictures Industries, Inc.Aina ongelmallista intiaanien ja valkoisten suhdettakaan ei onneksi ole käsitelty liian yksiselitteisesti. Jotkut ovat hyviä, jotkut pahoja, ihonväriin sen kummemmin katsomatta. Varsinkin Eric Schweigin esittämä intiaaninoita on erittäin onnistunut hahmo, parhaita elokuvapahiksia pitkiin aikoihin. Noita on niin demoninen, että Kadoksissa muistuttaa hetkittäin onnistuneesti myös kauhuelokuvaa. Myös vahva feministinen naissankaritar on mukavaa vaihtelua westerneiden perinteeseen. Ikävä kyllä muut naishahmot ovatkin sitten kirkuvia teinityttöjä.

Lisämateriaaleista herttaisinta katsottavaa ovat Ron Howardin aikaisemmat westernit, nimittäin nuoruusvuosina väännetyt lyhytelokuvat. Innostus westerniin on pojalla jo nuorena ollut kova, ja kyllähän Kadoksissa ainakin nämä nuoruuden tekeleet päihittää. Vaihtoehtoiset loppukohtaukset ovat onneksi jääneet vain vaihtoehdoiksi, sillä kyllä elokuvassa nähtävä loppu on paras mahdollinen.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 3 henkilöä