Kylmäveristä luomista

Suomessa Truman Capote lienee parhaiten tunnettu Aamiainen Tiffanylla -kirjasta tehdyn elokuvan kautta. Sen kirjoittamisen jälkeen Capote oli jo tunnettu, mutta todelliseen massojen suosioon hän nousi vasta romaanin Kylmäverisesti myötä. Kirjan kirjoittaminen kesti kuusi rankkaa vuotta.

Attila Dory - Nordisk Film Theatrical DistributionCapote keskittyy noihin kuuteen vuoteen 1960-luvun alussa. Truman huomaa sanomalehdessä lyhyen uutisen Kansasissa tapahtuneesta neljän hengen murhasta ja päättää tehdä siitä artikkelin. Murhaajat saadaan piakkoin kiinni ja Trumanille kehkeytyy ystävyyssuhde heistä toisen kanssa. Artikkeli paisuu kirjaksi ja kirjoitusprosessi venyy vuosiksi.

Elokuva on ennen kaikkea Philip Seymour Hoffmanin taidonnäyte. Avoimesti homoseksuaalin Capoten omintakeisen puhetyylin ja itsekeskeisen luonteen esittämisessä voisi helposti lipsahtaa karikatyyrin puolelle, mutta Hoffman pitää roolin ehjänä eikä typistä sitä muutamaan apinoituun eleeseen. Narsistisen Capoten kasvava ristiriita kirjan viimeistelyn ja siihen vaadittavien kuolemantuomioiden välillä ei ole kevyttä katseltavaa. Useat kohtaukset ovat dialogeja muutaman henkilön välillä eikä elokuvassa ole suurta draamaa, mutta sitäkin syvemmän kuvan Capote onnistuu kohteestaan luomaan pienien yksityiskohtien avulla.

Attila Dory - Nordisk Film Theatrical DistributionGeorge Clarken elämäkertaan perustuva käsikirjoitus ottaa mukaan vain lyhyen osan Capoten elämästä. Perinteisempi kronologinen lähestymistapa ei olisi kuitenkaan auttanut luomaan selkeämpää kuvaa hänestä. Valitulla ajanjaksolla oli suuri vaikutus ja siihen keskittymisellä on luotu jopa pelottava kuva kirjailijasta ja hänen luomisprosessistaan. Capote valehtelee surutta, jos siitä on hyötyä hänen työlleen ja laiminlyö läheisiään, mutta kaikella on hintansa.

Vaikka Hoffman tekeekin kylmäävän suorituksen, menee Capote selkeästi fiktiivisen kuvauksen puolelle. 1960-luvun alun tapahtumien merkitystä Capoten loppuelämään liioitellaan hieman. Totta kuitenkin on, että Kylmäverisesti-kirjan seuraajaa Capote ei koskaan saanut valmiiksi. Tänä vuonna saa ensi-iltansa myös toinen Capotesta kertova elokuva, Douglas McGrathin Infamous. Toby Jonesilla on vaativa työ, jos hän aikoo kehittää hahmostaan läheskään yhtä vakuuttavan kuin Philip Seymour Hoffman.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 7 henkilöä