Räävitöntä huumoria

Taneli Mustosen ohjaama Luokkakokous on äänekäs bilekomedia kolmesta varhaiskeski-ikäisestä miehestä, jotka päättävät ottaa ilon irti tulevasta luokkajuhlasta. Juhlintaan kuuluu juomista, munakarvojen ajelua ja naisia, eikä sattumiltakaan säästytä.

Yksinkertaiset elementit

Luokkakokous perustuu tanskalaiselokuvaan Klassefesten (2011). Tekijät halusivat tehdä Luokkakokouksesta itsenäisen teoksen, joka seisoisi omin jaloin. Eroja on kuitenkin paljon.

Taneli MustonenToivon, että jotkut minua fiksummat katsovat nämä molemmat elokuvat ja kertovat, miten ne eroavat. Varmasti joiltain osin paljon, mutta olemme täällä Suomessa velkaa alkuperäisteokselle, ennen kaikkea sen rakenteelle, näkymättömälle punaiselle langalle, joka pitää tarinan kasassa.

Käsikirjoituksen suomalaisversioon sovittanut Mustonen kertoo pitäneensä erityisesti alkuperäiskirjoituksessa sen simppelistä luonteesta. Tanskalainen huumori on suomalaista ilkikurisempaa eikä väistele vaikeitakaan asioita. Mustonen halusi pitää tästä kiinni. Eräs elokuvan suurimmista yllätyksistä oli kuitenkin suomalaista tekoa.

Tässä tulee spoilereita: insestijuttu oli meidän oma. Katsoin tanskalaista käsikirjoitusta ja leffaa, ja ajattelin, että jotain puuttuu. Tuomaksen (Jaajo Linnonmaan hahmon) kaari ei ollut täydellinen ja se vaati jonkin ison käänteen. Olen siitä velkaa tanskalaiselle Claudia Boderken ja Lars Meringin käsikirjoitukselle, sillä suomalaisessa käsiksessä en olisi uskaltanut siihen lähteä. Tuossa kohtaa se tuntui juuri oikealta ratkaisulta.

Sukupolven hauskimmat

Luokkakokouksen pääosissa nähdään Aku Hirviniemi, Jaajo Linnonmaa ja Sami Hedberg. Linnonmaa tunnetaan radiopersoonana, Hedberg stand up -koomikkona. Ainoastaan Hirviniemi tiedetään ensisijaisesti näyttelijänä. Suomessa tällainen roolittaminen ei ole ollut tavallista.

LuokkakokousTeimme jo aluksi elokuvan tuottajien kanssa päätöksen, että nuorennamme päähenkilöitä. Tanskalaisessa versiossa kaverit ovat viisikymppisiä ja halusimme tehdä heistä enemmän meidän ikäisiä – samaa sukupolvea. Aloimme sitten niputtaa, ketkä olisivat meidän sukupolvesta hauskimmat tyypit.

Tekijät havaitsivat Tuomaksen hahmossa ja Jaajo Linnonmaan julkisuuspersoonassa yhtäläisyyksiä. Sami Hedberg hiljaisena Anttina taas tuntuu julkisuuskuvan vastaiselta roolitukselta.

Sami on pehmeä, sydämellinen. Kun mietin Antti Kulmalan hahmoa, niin siinä on paljon samaa kuin Samin yksityisessä minässä. Sami on ihan superkiltti ja hyvä ihminen. Kun mietin, missä on se hyvän sija tässä tarinassa, niin se on pitkälti siellä Kulmalan Antissa.

Mustosen mukaan hänen tehtävänsä oli helppo, koska valmistautuminen näyttelijöiden kanssa hoidettiin erittäin hyvin. Käsikirjoitus avattiin, materiaalia katsottiin ja analysoitiin, ja alkuperäistä elokuvaa tutkittiin.

Taneli MustonenAkulla tietysti klassisen näyttelijäkoulutuksen saaneena on paljon työkaluja nimenomaan niihin hankaliin tilanteisiin, joissa muut eivät näe, mikä on vikana. Aku auttoi meitä niissä tilanteissa, ennen kaikkea tietysti Jaajoa ja Samia.

Lue myös