Kulmat suoriksi

Hollywoodille on tyypillistä, että filmiyhtiöt kilpailevat keskenään laittamalla jakeluun kaksi samaa teemaa käsittelevää elokuvaa saman vuoden aikana. Esimerkiksi tänä vuonna voimme ihmetellä peräti kahta Hercules-elokuvaa ja vuosi 1992 toi mukanaan kaksi Kristoffer Kolumbus- tuotantoa. Vuosi 2013 puolestaan oli Valkoisen talon valtausten aikaa, joista tässä esittelyssä se parempi, katastrofispektaakkeleiden (2012, The Day After Tomorrow, Independence Day) erikoismies Roland Emmerichin ohjaama varsin mainio White House Down. Se toinenhan oli Antoine Fuquan (mm. hieno Training Day) kipparoima ja Gerard Butlerin tähdittämä Olympus on valloitettu.

White House DownPökkelönäyttelijämainettaan parempi Channing Tatum esittää Yhdysvaltain kongressin turvamiestä John Calea, jonka mieli kuitenkin halajaa suojelemaan maan kovasti Obama-tyyppistä presidenttiä (Jamie Foxx) nikotiinipurukumeineen ja koripallotossuineen. Ollessaan näsäviisaan tyttärensä (Joey King) kanssa Valkoisen talon turistikierroksella kuvaan astuu kuitenkin aseistettu ja sotilaskoulutuksen saanut ryhmä, jolla on kana kynittävänä maan nykyhallinnon kanssa. Juonellisesti kovin tyypillistä, mutta elokuvan erikoistehosteet on toteutettu varsin mallikkaasti.

Ohjaaja Emmerichille tyypillisesti realismi on antanut sovulla tilaa juonikerronnan ja actionin sujuvalle poljennalle. Esimerkiksi kun itse kävin Valkoisen talon turistikierroksilla useaan otteeseen 1990-luvulla, turvajärjestelyt olivat jo tuolloin sellaiset, ettei elokuvassa kuvattu ryhmä olisi millään päässyt sisään kuvatulla tavalla saati sitten käyskennellyt tiloissa muina miehinä ennen aiheuttamaansa ryminää. Lisäksi esimerkiksi mainittu turistikierros tuntuu kestävän kovin kauan, milloin kokonaisena ja milloin pienryhmissä. Mutta eihän tällainen kunnon viihdekäyttöä haittaa.

White House DownWhite House Downin erikoistehosteet ovat nimittäin huippuluokkaa ja jopa uskottavia. Valkoisen talon interiööri on kuin itse esikuvastaan, samoin elokuvantekijöiden itse käsityönä tekemä presidentin limusiini, The Beast, josta kertova lyhytdokumentti on erittäin runsaiden lisämateriaalien kiinnostavinta antia. Elokuvaa kannattelevat myös varsinkin sen sivuosanäyttelijät aina mainion James Woodsin johdolla. Erityismaininta menee tällä kertaa kuitenkin terroristiryhmän pomoa esittävälle Jason Clarkille, jonka tähti on ollut Hollywoodissa kovassa nosteessa jo muutaman vuoden kerrassaan loistavan, mutta vähälle huomiolle jääneen Brotherhood-televisiosarjan jälkeen. Odottakaapa vain seuraavaa Apinoiden planeetta -elokuvaa heinäkuussa ja seuraavaa Terminaattoria ensi vuonna.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 3 henkilöä