Historiankirjat sekaisin

Esihistorialliseen aikaan sijoitettuja elokuvia ei ole vähään aikaan tehty. Lajin kenties tunnetuin camp-klassikko Miljoona vuotta eKr. (One Million Years B.C., 1966) on jo peräti neljän vuosikymmenen takaa. Hammer-studion tuotannossa kivikautiset ihmiset vilistivät iloisesti sikin sokin dinosaurusten kanssa. Historiallinen tarkkuus ei ollut ensisijaista, sen sijaan Raquel Welchin vähäpukeisuus oli. Eivätkä luolamiehen ja -naisen paritteluasentokokeilut ole jättäneet ketään kylmäksi.

On toki vakavampiakin yrityksiä esihistoriallisen ihmiselon kuvallistamisesta nähty, kuten Jean-Jacques Annaudin Taistelu tulesta (1981). Megalomaanisen humpan ohjaajana kunnostautuneen Roland Emmerichin 10 000 BC ei valitettavasti onnistu seuraamaan kummankaan edellä mainitun elokuvan jalanjälkiä. Vakavalla naamalla väännetyssä seikkailussa ei ole mitään camp-potentiaalia ja historian ymmärrys on Hollywoodissa ollut taas aivan omissa sfääreissään. Tekeleen historiakuvan suhteen lähes kaikki on pielessä.

© 2008 Warner Bros. PicturesElokuvan nimen perusteella eletään aikaa 10 000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Silloin vallitsi vielä jääkausi ja laajat hedelmälliset mammuttiarot levittäytyivät läpi Euraasian. Ihmiset elivät pienissä heimoyhteisöissä metsästys- ja keräilytaloudessa. Tästä elokuvakin periaatteessa alkaa, tosin nykyenglantia puhuva monietninen heimo elää hyisessä vuoristossa. Ainahan elokuvissa asioita voidaan hieman yksinkertaistaa.

© 2008 Warner Bros. PicturesHeimon leppoisaa elämää tulevat järkyttämään nelijalkaiset paholaiset. Kyllä, hevonen on kesytetty jääkaudella ja rautakin on jo käytössä. Sitten viidakosta löytyy omakotitalonkokoisia lintuja. Eikä hämmästelylle tule loppua – jääkauden aikaan on rakennettu pyramidejakin!

© 2008 Warner Bros. PicturesMitäpä sekaisin menneistä historiankirjoista. Kysehän on eskapistisesta viihteestä. Mutta kun se viihdekään ei toimi. Nuori sankari kirmaa yli maiden ja mantujen pelastaakseen pahojen miesten ryöstämän tyttösen, ja samalla miekkosesta kasvaa ennustettu maailman pelastaja. Juoni on todellakin näin banaali.

Jos olisi reilusti uppouduttu fantasian pariin ja viritetty elokuvaan kunnollista mekastusta, silmien edessä olisi voinut olla jotain Conan barbaariin (1982) viittaavaa ilkamointia. Mutta ei, 10 000 BC on otsa rypyssä tuherrettua roskaa, johon ei ole syytä tuhlata aikaa saati rahaa.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,3 / 3 henkilöä