Katuojasta allikkoon

Veljekset Anthony ja Joe Russo tunnetaan parhaiten Captain America -elokuvien jatko-osien sekä ennen kaikkea Avengers: Infinity War (2018) ja Avengers: Endgame (2019) -elokuvien ohjaajina. Veljesten toinen kokopitkä vuonna 1997 ilmestyneen esikoisen Piecesin jälkeen oli kovan näyttelijäkaartin äijäilevä rikoskomedia Welcome to Collinwood (2002). Suomessa elokuva julkaistiin jo vuonna 2003 dvd:llä nimellä Konnankoukkuja. Nyt se julkaistaan uudelleen ilmeisesti Russon veljesten uranousun siivittämänä.

Welcome to CollinwoodElokuvan juonikuvio on tutulla sapluunalla tehty kertomus porukasta, joka päättää tehdä elämänsä tuotteliaimman keikan, sen ison ja ehkä viimeisen. Pieleen menevän ryöstökeikan tapahtumat on sijoitettu Clevelandiin, Russon veljesten kotikaupunkiin. George Clooneyn osittain tuottamaa elokuvaa on vaikea olla vertaamatta Steven Soderberghin ohjaamaan, vain vuotta ennen Welcome to Collinwoodia ensi-iltansa saaneeseen Ocean's Eleveniin (2001), jossa Clooney niin ikään esiintyi.

Jos Ocean´s Eleven oli tyyliltään hip ja ultra cool, on Welcome to Collinwood sen ulkoinen antiteesi. Sen ryöstöjengi on koko ikänsä kadun ja katuojan varjoisaa puolta mitannutta sekalaista sakkia, joiden elämän risukasoihin ei päivänpaiste ole liiemmälti pilkahdellut. Cleveland näyttää elokuvassa teollisuuskaupungin rähjäisen takapuolen, jossa vallitsee vapaan markkinatalouden laki. Heput koettavat pyristellä kohti parempaa elämää ainoalla tavalla minkä keksivät.

Welcome to CollinwoodJuonenkäänteet ja jännityksen ylläpito ovat toissijaisia asioita, sillä hirtehishuumorilla sävytetty elokuva välittää oikeasti päähenkilöistään ja kohtelee heitä kunnioittavasti, vaikka kaikki ovatkin olosuhteiden pakosta lain väärällä puolella tallustavia pikkurikollisia. Osa päähenkilöistä kulkee henkisesti puolivaloilla, mutta heistä löytyy sydämellisyyttä, joka korvaa järjenkäytön pikku puutteet. Loistavat näyttelijät kuten William H. Macy, Michael Jeter ja Sam Rockwell takaavat elokuvalle rosoa ja inhimillistä kosketuspintaa jota se tarvitsee noustakseen oikeasti nautittavaksi katselukokemukseksi, jollainen Welcome to Collinwood on.

* * *
Arvostelukäytännöt