Kapisen koneen viimeinen tuomio

Terminator 3: Koneiden kapina on hienon suvun musta lammas. Synkkäsävyinen The Terminator on yksi parhaista amerikkalaisista toimintaelokuvista. Juoni on yksinkertaisuudessaan nerokas: tulevaisuudesta lähetetään robotti tappamaan vastarintaliikkeen johtaja ennen kuin tämä on edes syntynyt. Näistä lähtökohdista ohjaaja James Cameron rakentaa kylmän tehostespektaakkelin, jossa aseet laulavat ja rakennukset sortuvat ihmisen ja koneen ultraväkivaltaisessa yhteenotossa. Tarina jatkuu elokuvassa Terminator 2: Tuomion päivä, joka sekin on erittäin hieno toimintaelokuva ja samalla ehkä Cameronin viimeinen oikeasti hyvä elokuva. Terminator 2:ssa paneudutaan entistä syvemmälle ihmisen ja koneen suhteeseen ja tätä höystetään massiivisilla toimintakohtauksilla.

Terminator 3: Koneiden kapina onkin sitten tekele, jota ei edes haluaisi mainita näiden kahden elokuvan seurassa. Se ei yksinkertaisesti toimi kunnolla oikein millään tasolla. Terminator-elokuvien sarjalla näyttää olevan samanlainen traaginen kohtalo kuin Batmanilla: minkä Joel Schumacher teki Burtonin Batmanille sen Mostow tekee nyt Cameronin Terminatorille.

© 2003 IMF Internationale Medien und Film GmbH & Co. 3 Produktions KGElokuvan juoni on kakkosesta tuttu ja turvallinen. John Connoria yritetään tappaa ja Arnold Schwarzeneggerin esittämä kyborgi lähetetään suojelemaan häntä. Connor on nyt aikuinen ja elää yhteiskunnan ulkopuolella vailla puhelinnumeroa tai vakituista osoitetta. Elokuva alkaa lupaavasti, mutta ulkopuolisuuden teemoja ei kehitellä, vaan keskitytään pelkkään rymistelyyn. Jos ensimmäinen Terminator on oiva esimerkki siitä, että hyvä toimintaelokuva ei välttämättä kaipaa ihmeellistä tarinaa, on Terminator 3 oppikirjamainen esimerkki siitä, miten toimintaelokuvaa ei pitäisi tehdä. Pelkkä hengetön ammuskelun ja hajottamisen kuvaaminen ei yksinkertaisesti riitä. Sekin pitää tehdä edes tyylillä.

Ohjaaja Jonathan Mostow’lta tuntuu puuttuvan täysin rytmitaju. Lähtökohdat eivät siis ole kovinkaan hyvät, koska toimintaelokuvan keskeinen elementti on nimenomaan rytmi. Rytmityksen puute vaivaa koko elokuvaa. Samankaltaisia toimintakohtauksia työnnetään suorana putkena katsojan silmille, ja siihen turtuu aika nopeasti. Viidessätoista minuutissa on nähnyt kaiken mitä elokuvalla on annettavana. Pelti kyllä rätisee ja luodit lentelevät, mutta elokuva ei vakuuta missään vaiheessa edes visuaalisesti. Cameronin Terminator-elokuvat olivat visuaalisesti näyttäviä ja niissä olennainen tekijä on nimenomaan toimintakohtausten loistava rytmitys ja leikkaus. Terminator 3:n ohjauksen kankeus tuo lähinnä mieleen viimeisiään vetelevän robotin, joka rikkirevittynä nykii eteenpäin kuin tikku paskassa.

© 2003 IMF Internationale Medien und Film GmbH & Co. 3 Produktions KGJos toimintakohtaukset eivät toimi, niin eivät juuri henkilötkään. Kuvernööri Schwarzenegger alkaa olla jo turhan vanha huonosti englantia puhuvan kyborgin rooliin ja eikö Identtiset kaksoset ollut riittävä todiste miehen koomikon kyvyistä? Mostow yrittää paikoitellen hieman parodioida aiempia osia, mutta kevennykset jäävät pintapuolisiksi eivätkä juuri naurata. Nick Stahl ja Clare Danes eivät rooleissaan herätä oikein minkäänlaisia tunteita ja sympaattisin sekä inhimillisin olento onkin yllättäen elokuvan pahis. Malli Kristanna Locken näyttelee eleettömän osansa ihan hyvin. Vertailussa Tuomion päivän T-1000 supertappajaan tämä robotti jää asekäsineen kuitenkin selkeäksi kakkoseksi, eikä vaikuta huipputeknologian viimeisimmältä saavutukselta, vaikka osaakin suurentaa itse tissinsä.

Terminator 3 kärsii jonkin verran siitä, että sen edeltäjät ovat olleet lajityyppinsä valioelokuvia. Tässä vertailussa sillä ei ole mitään mahdollisuuksia. Neljättä osaa ilmeisesti suunnitellaan jo, mutta pääterminaattori Schwarzenegger taitaa olla laukomassa kuolemattomia iskulauseitaan muissa ympyröissä. Jos neljäs osa kehtaa vielä jatkaa kolmosen aloittamaa rahastusta, voidaan tällekin elokuvasarjalle ampua lopullinen niitti otsaan ja sanoa painokkaasti itävaltalaisella aksentilla: "Hasta la vista, baby."

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,6 / 5 henkilöä