Vaarallisen tehtävän protokollat

Jos Tom Cruisea ei olisi olemassa, hänet pitäisi keksiä. Tänä vuonna miehen ikään tuleva Cruise on puolen vuosisadan aikana osoittautunut yhdeksi elokuvahistorian suurimmista, tuottoisimmista ja pitkäkestoisimmista megatähdistä.

Tätä asemaa ei ole saavutettu tuurilla, sillä tuurilla voi tehdä menestyselokuvan tai kaksi, mutta tuurilla ei tehdä 1980-luvulta asti jatkunutta uraa, joka on tuottanut lippuluukuilla yli seitsemän miljardia dollaria. Karismaattisesta olemuksesta huolimatta asemaa ei ole myöskään saavutettu kauniin pojan" statuksella, sillä Cruisen näyttelijänlahjat ovat kiistattomat ja roolisuoritukset moninaiset aina Syntynyt 4. heinäkuuta -elokuvan katkerasta sotaveteraanista Tropic Thunderin unohtumattomaan kulttihahmoon Les Grossmaniin.

Mission: Impossible – Ghost ProtocolCruisen uran yksi kestävimmistä hahmoista on ollut IMF:n salainen agentti Ethan Hunt. Cruise elvytti vanhan tv-sarjan Vaarallisen tehtävän teemat ensimmäisessä Mission: Impossible -elokuvassa ja on jatkanut vaarallisia tehtäviään nyt yhteensä neljässä eri elokuvassa. Ensimmäinen Brian de Palman ohjaama elokuva oli eurohenkisempi tiukka trilleri, toinen oli mahtipontisempi pullistelu, kolmas linjakas toimintaseikkailu ja neljäs on Mission: Impossible – Ghost Protocol.

Ghost Protocolin ohjaaja Brad Bird on ensi kertaa ohjaamassa ihmisnäyttelijöitä, mutta animaatio-ohjaajana Birdin repertuaariin kuuluu muun muassa kaksi Pixarin parhaimmistoon kuuluvaa huippuanimaatiota Ihmeperhe ja Rottatouille. Erityisesti Ihmeperhe osoitti Birdin hallitsevan sujuvan tarinankerronnan ja huipputoiminnan yhdistämisen, onhan teos edelleen vauhdikkaimpia ja samalla koskettavimpia supersankarielokuvia mitä on tähän päivään mennessä tehty.

Mission: Impossible – Ghost ProtocolEi siis ole ihme, että Bird on lihaa ja verta olevien hahmojenkin kanssa kuin kotonaan. Ghost Protocolin linja on sulava ja vaivattoman helpon näköinen olematta kuitenkaan missään vaiheessa sliipattu tai liian mekaaninen. Tarinan rytmi vaihtelee joustavasti ja etenee dynaamisesti.

Suvantohetkiä ei monta ole, mutta siirtymävaiheidenkin aikana tarina elää luontevasti eikä tunnu pakotetulta putkijuoksulta toimintakohtauksesta toiseen, mikä on monen nykypäivän toimintaseikkailun ongelma. Tietyt kohtaukset kuten monimutkainen hotellihuoneiden vaihto Dubaissa on toteutettu pulssia nostattavalla sykkeellä. Erityisesti ulkokuvaukset agentti Huntista kiipeilemässä maailman korkeimman hotellin ulkopuolella ovat alusta loppuun visuaalisia money shoteja, varsinkin kun tappavassa korkeudessa keikkuu Cruise itse eikä mikään stuntmies.

Mission: Impossible – Ghost ProtocolElokuvan agenttitoiminta on suurella rahalla tehtyä ja elämää suuremmaksi tarkoitettua huippuluokan viihdettä, sataprosenttisen puhdasta eskapismia, jota ei ole tarkoitettu sekoitettavaksi maallisen arjen murheisiin. Agenttiseikkailujen tietyt konventiot ovat olemassa ja niitä kuuluukin kunnioittaa. Ghost Protocol ei kuitenkaan ole laiskasti perusformulan mukaan survottua, katsojaa aliarvioivaa höttöä. Sinänsä simppelin peruskuvion monimutkaisen toteutuksen seuraaminen vaatii myös katsojan tarkkaavaista huomiota, ja samalla katsoja myös palkitaan.

Huntin ja hänen ryhmänsä sisäiset suhteet on kirjoitettu taitavasti, ja sekä huumori että konfliktit sekä salatut motiivit ovat hyvässä tasapainossa. Älykkään miehen toimintasankari Jeremy Renner on hyvä lisä Cruisen ja tarinaa keventävän Simon Peggin väliin. Paula Pattonin esittämä naisagentti jää hieman väliinputoajaksi mutta pärjää toisaalta siinä missä miesagentitkin eikä jää seinäkukkaseksi.

Mission: Impossible – Ghost ProtocolVastapuolella suurin huomio kiinnittyy suomalaisittain Samuli Edelmanniin, jonka rooli pääkonnan oikeana kätenä on oikeastikin melko merkittävä ja näkyvä, eikä mikään ohimenevä vilahdus ja murahdus taustalla. Tuskin on koskaan suomalaisnäyttelijä ollut näin vahvasti esillä Hollywood-elokuvassa, joka on tuottanut liki 700 miljoonaa dollaria, joten toivottavasti Edelmannin esimerkki saisi hieman jäätä murtumaan ja auttaisi viemään suomalaista näyttelijätaitoa sinne, missä ruotsalaiset ovat vuosikymmeniä jo olleet. Onhan siinä kontrastia, kun ruotsalaisia on pilvin pimein kansainvälisissä elokuvissa ja suomalaisten kohtalona on lähinnä maata hiljaa ruumiina tv-sarjoissa.

Cruise on toiminut tuttuun tapaan myös elokuvan tuottajana ja vaikuttanut vahvasti lopputulokseen. Mies tietää mitä tekee myös pukumiesten parissa ja on pystynyt vaikutusvallallaan pitämään Ethan Huntin hahmon ja Ghost Protocolin sellaisena, ettei niihin ole päässyt vaikuttamaan mikä tahansa kravattikaula, joka olisi yrittänyt korjata sellaista, mikä ei ole rikki. Lopputulos on oman arvonsa tuntevien ja ammattimaisten viihdetaiteilijoiden yhteinen luomus, jonka takia ei tarvitse takuuhuoltoon soitella.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,9 / 10 henkilöä

Lue myös