Optimistinen tulevaisuus

Brad Birdin ohjaama Tomorrowland – A World Beyond on niitä elokuvia, joista haluaisi pitää enemmän silkan persoonallisuuden ja positiivisen asenteen vuoksi. Se yrittää saada dystopioilla kyllästetyt katsojat suhtautumaan tulevaisuuteen optimistisesti. Teknologinen kehitys nähdään usein uhkana esimerkiksi yksityisyydensuojan kannalta, mutta Big Hero 6:n tavoin Tomorrowland yrittää kannustaa ihmisiä miettimään, miten maailmaa voidaan innovaatioiden avulla parantaa.

TomorrowlandNimensä Tomorrowland on lainannut Disneyland-huvipuistojen alueelta. Elokuvan maailmassa Tomorrowland on toisessa ulottuvuudessa sijaitseva kaupunki, jonka maailman suurimmat keksijät ja insinöörit (mm. Tesla ja Edison) rakensivat tehdäkseen maailmasta paremman paikan. Vuosikymmenien ajan kaikki sujui hyvin, mutta sitten jotain meni pieleen eikä kaupunkia siitä syystä koskaan julkistettu kansalle.

Päähenkilöitä on kolme. George Clooney esittää Tomorrowlandista karkotettua keksijä Frank Walkeria, joka haluaa pelastaa maailman orastavalta tuholta. Nuori Raffey Cassidy on Terminatorin taistelutaidoilla varustettu värvääjärobotti Athena, jonka tehtävänä on kutsua ihmisiä Tomorrowlandiin. Pian käy ilmi, että Athenan värväämä Casey Newton (Britt Robertson) on jollain perusteella ainoa ihminen, joka voi pelastaa maailman. Ja jotta maailma pelastuisi, kolmikon pitää matkata Tomorrowlandiin, jota hallitsee paha kuvernööri Nix (Hugh Laurie).

TomorrowlandKuten parista aiemmasta kappaleesta voi päätellä, Tomorrowland on ahdettu turhankin täyteen tavaraa. Matka Huomispäivän maahan on pitkä, ja alustus haukkaa valkokankaan tapahtumista liian suuren osan. Hahmot panttaavat tietojaan ja juonen kannalta oleellisia yksityiskohtia paljastetaan vasta ihan lopussa. Suurin ongelma on, että Tomorrowlandissa nähdään hyvin vähän Tomorrowlandia. Kahden tunnin kesto tuntuu tämän elokuvan tarpeisiin aivan liian lyhyeltä.

Hyviäkin asioita löytyy. Optimistisen tulevaisuuden teema on vahva ja keksimisen iloa kuvataan mainiosti kohtauksessa, jossa nuorta Frank Walkeria esittävä Thomas Robinson saa rakettireppunsa toimimaan. Erityisen mieleenpainuva on lapsirobotti-Athenan ja Frank Walkerin välinen hankala suhde, sillä he ovat tunteneet toisensa siitä lähtien, kun Frank oli vielä Athenaan ihastunut lapsi. Vuosikymmenten saatossa Thomas Robinson varttuu George Clooneyksi mutta Athena on ja pysyy lapsena. Tällaista sivujuonta voi pitää nyky-Hollywoodissa jopa uskaliaana.

TomorrowlandTomorrowlandista voi nauttia kepeänä koko perheen seikkailuna, mutta mitään merkittävämpää on turha odottaa. Juoni ei kestä syvempää tarkastelua, koska liian moni asia jää häiritsevästi avoimeksi. En usko, että Tomorrowlandista tulee samankaltainen ilmiö kuin Disneyn aiemmasta huvipuistoon perustuvasta franchisesta, Pirates of the Caribbeanista.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä