Hunt antaa hanaa

Sean Ambrose (Dougray Scott) käy kauppaa kaappaamallaan tappavalla viruksella. Salainen agentti Ethan Hunt (Tom Cruise) värvää apurikseen Nyah Hallin (luontevan kaunis Thandie Newton). Ambrosen ex-tyttöystävänä tämän on helppo soluttautua tietoja urkkimaan. Huntin ja Hallin romanssi puhkeaa heti alkumetreillä. Sen lisäksi tarinan kuluessa syntyy rekkakuormallinen hylsyjä ja tusinoittain autonromuja.

© 2000 Paramount PicturesVideokasetin lopussa olevassa typerässä "Behind the Mission" -haastatteluosiossa elokuvan käsikirjoittaja Robert Towne paljastaa, miksi M:I-2 ei toimi. Hänen tehtävänään oli luoda käsikirjoitus valmiiksi mietittyjen toimintakohtauksien ympärille. Kyllä hyvän tarinan pitäisi sanella ehdot kohtauksille eikä päinvastoin. Ohjaaja John Woo ja kuvaaja Jeffrey L. Kimball tekevät visuaalisesti loistavaa työtä. Se ei vain riitä tekemään M:I-2:sta mieleenpainuvaa toimintaelokuvaa.

© 2000 Paramount PicturesVideolta katsottaessa tarinan vaikeasti määriteltävä latteus verottaa pisteitä rutkasti. Laajakankaalta nautittuna toimintakohtauksien esteettisyys hidastuksineen ja upeine kamera-ajoineen olisi epäilemättä vienyt paremmin mukanaan. Autot räjähtelevät hienosti, Hunt kaahailee moottoripyörällä, kaksinkamppailut sujuvat kuin tanssi. Ykkösosaan verrattuna tarinaan on pumpattu aimo annos adrenaliinia. Samalla juonen mehut ovat päässeet kuivumaan. Elokuvan alku on laimea, mutta loppupuolen liioitellut takaa-ajot, ammunnat ja nyrkkitappelut oikeuttavat K-16-luokituksen. Väkivalta käy välillä tympeäksikin.

M:I-2 on Tom Cruisen itsensä tuottama. Jos Cruisen stunt-suoritusten ylistäminen pitää puoliksikaan paikkansa, niin kyllä mies on näyttelijänä rautainen ammattilainen. Tuottamispuolella on hiomista. Cruisen esittämä Hunt hoitaa elokuvassa lähes kaiken. Sympaattiset vastanäyttelijät Thandie Newton ja ykkösosasta tuttu Ving Rhames jäävät luonnollisesti Cruisen varjoon. Tähtikultin pönkittämisen sijasta olisi voitu pyrkiä hieman moniulotteisempiin henkilöhahmoihin.

Toimintakohtausten kauneus ja rankka musiikki Limp Bizkiteineen pelastavat hieman. Lopun liiallinen väkivalta, juonen ja hahmojen köykäisyys ja erityisesti "Näin tehtiin..." -haastattelupätkän kaikkea kehuva imelyys eivät riemastuta.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,9 / 7 henkilöä