Uuden vuosituhannen kliininen sankari

Aina, kun toimintaelokuvien ohjaaja John Woo tekee Hollywoodissa elokuvan, alaa seuraavat kyselevät, onko mies myynyt itsensä suuresta rahasta. Tällainen saivartelu on hölynpölyä, sillä amerikkalaisen rahan avulla Woo siirtää suunnitelmat päästään valkokankaalle - suhteessa yksi yhteen.

Mission: Imbossible II / Vaarallinen tehtävä 2 - © 2000 Paramount PicturesVaarallinen tehtävä 2 on kesän suuri toimintapläjäys ja lipunhintansa arvoinen. Maailman tämän hetken ehkä suosituimman näyttelijän (ainakin, mitä kassatuloihin tulee), Tom Cruisen, mukanaolo on jo sellaisenaan tae siitä. Ohjaaja Woon mukanaan tuomat hidastukset, räjähtävät taustaelementit ja karatepotkut johtavat lisäksi henkeä salpaavaan vauhtiin, aivan toisella tapaa kuin mahdottoman vaikeaselkoisen juonen omaava ykkösosa (Mission: Impossible, 1996) sai edes loppukohtauksessaan aikaan. Woon kyydissä Cruisen Ethan Hunt roikkuu mm. yhdellä kädellä vuorenseinämästä Utahin suunnattomissa maisemissa - ollessaan lomalla.

Mission: Imbossible II / Vaarallinen tehtävä 2 - © 2000 Paramount PicturesEthan Hunt on 2000-luvun James Bond, joka kohtelee naisia "poliittisesti korrektisti" ja on kovemmassa fyysisessä kunnossa kuin Amerikan Psykon (2000) Patrick Bateman. Muutoinkin Vaaralliseen tehtävään on otettu vaikutteita tuolta 1960-lukua edelleenkin elävältä brittiluolamieheltä. Suhteellisen suuren egon omaava Huntin entinen agenttikaveri on nimittäin saamassa käsiinsä tappavan viruksen, jolla hän aikoo ansaita mukavasti. Maapallo on jälleen kiristyksen kohteena. Huntin apuna on tämän paholaismiehen (Sean Ambrosea esittävä walesilainen Dougray Scott) jumalainen entinen tyttöystävä (Thandie Newton), jonka Hunt onnistuneesti värvää mukaan estämään Ambrosen aikeet. Lopputulos on arvattavissa, mutta näinhän sen tällaisissa elokuvissa tulee ollakin.

Mission: Imbossible II / Vaarallinen tehtävä 2 - © 2000 Paramount PicturesSen sijaan John Woon ohjaama ja Tom Cruisen tuottama elokuva ei saisi ensimmäisen tunnin jälkeen itse muuttua Bond-filmiksi. Näin Vaarallinen tehtävä 2 valitettavasti kuitenkin tekee, laboratorioammuskeluineen kaikkineen (kuitenkin ilman vitsikkäitä latteuksia, luojan kiitos). Myös dialogeissa, joissa yhdistellään useita ottoja, näyttelijöiden ilmeet ovat kuvakulman muuttuessa yllättäen vaihtuneet. Onko niin, että rooleihinsa yleensä hyvin valmistautuva Cruise on panostanut tässä vain loistavaan fysiikkaansa? Loppua kohden meno sentään rutkasti paranee.

Kaiken todennäköisyyden mukaan Vaaralliset tehtävät tulevat olemaan Cruiselle vielä suurempi rahasampo kuin Stallonelle Rockyt tai Gibsonille Tappavat aseet. Tämä on kuitenkin vain hyvä, sillä sarjan kuvausten välillä mies voi vapaasti tehdä jotain uudenlaista ja kokeilevaa, esimerkiksi tyyliin Magnolia (1999). Vaarallinen tehtävä 3 onkin jo suunnitteilla ja jälleen Woon hyppysissä.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,9 / 7 henkilöä

Lue myös