Hääkarkuri

Lasse – Best Man on syntyessään vanhanaikainen elokuva. 1980-luvulla alkanut ruotsalainen kirjasarja on kiertänyt vuosikymmeniä Lassen tyttöhuolien ja perhedynamiikan ympärillä, eikä tasainen elokuvatulva naapurimaasta tunnu etsivän sille minkäänlaista raikkautta. Sen ilmapiirissä on havaittavissa ysärimäistä tunkkaisuutta ja ajatukset nuorten rakkaushuolista ja sukupuolirooleista tuntuvat jääneen menneille vuosikymmenille.

Sune – Best ManLassen (Elis Gerdt) luokka on lähdössä luokkaretkelle salaiseen päämäärään. Ilta leirinuotiolla Sophien (Lily Wahlsteen) kanssa häilyy nuoren miehen unelmissa, mutta esteeksi koituvat isoisän (Tomas von Brömssen) häät, jotka ajoittuvat juuri samalle viikonlopulle. Isoisän pään kääntäminen ei onnistu, koska ennen kuin Lasse kerkeää selittämään tilanteensa hänelle, pyydetään häntä best maniksi. Karkaaminen häistä näyttää ainoalta keinolta päästä matkalle Sophien kanssa. Lassen pakomatkan lisäksi häiden toteutumista uhkaa muiden perheenjäsenien koheltaminen.

Lassen suuri valinta esitetään rakkauden ja perheen välisenä ongelmana. Lasse ei halua ihastuksensa löytävän romanttisella luokkaretkellä ketään muuta, mutta ei myöskään uskalla loukata perheensä ja erityisesti rakkaan isoisänsä tunteita jäämällä pois häistä.

Sune – Best ManElokuva ei kuitenkaan pääse kovin syvälle pohtimaan tunteiden kuuntelemista, vaan keskittyy monimutkaisiin takaa-ajoihin ja pakosuunnitelmiin. Ihastustaan mustasukkaisesti piirittävä Lasse menettää kaiken arvostelukykynsä loukaten läheisiään julman päättäväisesti. Päähenkilönä ilkeän ja itsekkään Lassen edesottamusten seuraaminen on elokuvan tylsintä antia.

Häiden ja luokkaretken tiimellykseen heitetään perheen sivuhahmoille omia juonia. Äidin entinen ihastus ratsastaa kaupunkiin ja isä epäilee isoisän morsiamen aikeita, eikä aseisiin hullaantunut pikkuveli Håkan jää hänkään sivuun kaikesta toiminnasta. Viattomat väärinymmärrykset saavat valtavat mittasuhteet, mutta aikaisempiin elokuviin kuuluneet härskit vitsit ovat tällä kertaa jääneet pitkälti pois.

Sune – Best ManLasse – Best Man yrittää viihdyttää epätoivoisella otteella. Täyteen sullottuun elokuvaan on aseteltu joukko hyvin toteutettuja toimintakohtauksia sekä takaa-ajoja viemään huomiota pois epätasaiselta näyttelemiseltä ja tyhjältä tarinalta. Elokuva tuntuu aikuisten ajatukselta siitä, miten alakoululaiselle kuuluisi puhua. Se ei jaksa luottaa siihen, että nuoret olisivat kiinnostuneet pohtimaan syvempiä tunteita ja yrittää pitää nuorten huomion elokuvassa jatkuvasti vaihtuvilla juonenkäänteillä ja toiminnalla.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,3 / 3 henkilöä