X-sukupolven keski-iän kriisi

1990-luvun alussa tehtailtiin sarja elokuvia (mm. Singles, Reality Bites), joissa tarkasteltiin parikymppisten nuorten ihmissuhteita ja elämää. Tuolloin lanseerattiin käsite Generation X, moniarvoisessa yhteiskunnassa kasvanut uusi sukupolvi, joka pitkitti nuoruuden häröilyä ja pelkäsi aikuistumista. Nyt nuo hukassa olleet nuoret ovat keski-iän kynnyksellä, mutta ovatko he vieläkään löytäneet itseään? Tähän kysymykseen yrittää omalta osaltaan vastata Noel Baumbachin uusin elokuva Margot at the Wedding.

© Paramount VantageMargot (Nicole Kidman) on kirjailija, joka matkustaa teini-ikäisen poikansa kanssa lapsuudenkotiinsa osallistuakseen sisarensa Paulinen (ohjaajan vaimo Jennifer Jason Leigh) häihin. Henkiselle etsinnälle omistautunut Pauline on seurustellut vuoden työttömän taivaanrannanmaalarin Malcolmin (Jack Black) kanssa, ja alusta asti on selvää, ettei Margot hyväksy uutta lankomiestään.

Siskosten suhdetta hiertävät myös menneet kaunat, ja perinteisen sisaruskateuden lisäksi pinnan alla muhii jotain synkempääkin. Tapahtumien katalyytteinä toimivat oudot naapurit, lapsuuden aikainen pihapuu sekä Margotin omat mieskuviot.

© Paramount VantageNoah Baumbach on käsikirjoittanut ja ohjannut tragikomedian, jossa monimutkaiset ihmissuhdekuviot avautuvat irrallisten keskustelujen ja nolojen tilanteiden kautta. Realistista otetta on tavoiteltu levottomalla kameralla ja koskettavuutta runsailla lähikuvilla.

Sinällään on vaihteeksi virkistävää, ettei elokuvassa selitetä henkilöiden taustoja ja motiiveja, vaan tiedot karttuvat sirpaleittain. Toisaalta tämä aiheuttaa sen, ettei katsoja pysty juurikaan samastumaan elokuvan henkilöihin, jotka kaikki ovat omalla tavallaan neuroottisia suorastaan väsyttävyyteen asti. Niinpä elokuva ei pysty sen paremmin itkettämään kuin naurattamaankaan.

© Paramount VantageElokuvan näyttelijät ovat aivan hyviä, ja sivurooleihinkin on saatu nimekästä porukkaa. Jäin silti miettimään, olisiko elokuva ollut parempi ilman Kidmania ja Blackia. Kumpikin on liikaa aiempien rooliensa vanki, mikä häiritsi ainakin omaa katsomiskokemustani.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 4 henkilöä