Ihmeellinen on ihmiselämä
Tarinankerronnan klassista rakennetta rikkova Ihme / The Wonder (2022) kysyy uskoako uskonnollisiin ihmeisiin, tieteeseen vai ihmisyyteen. Chilestä englanninkielisiin elokuviin siirtynyt Sebastián Lelio on valinnut elokuvansa kohteeksi naisten suhteet, erityisesti äidin ja tyttären välisen. Amerikoiden sijaan ollaan muukalaisvihamielisessä ja uskonnollisten jakolinjojen halkomassa Irlannissa vuonna 1862.
Irlannin suuren nälänhädän riuduttamassa maassa tarvittiin toivoa tulevaisuuden valoisuudesta, jota tarjosi katolisen kirkon, tiedemiesten ja kylän vanhimpien pyhimysmäisenä ihmeenä pitämä nuoren tytön Anna O'Donnellin (Kíla Lord Cassidy) selviäminen paastoten useita kuukausia. Tapausta pyydetään tarkastelemaan kaksi ulkopuolista, nunna ja englantilainen sairaanhoitaja Elizabeth Lib" Wright (Florence Pugh), jonka suhde tyttöön alkaa muodostua yhä henkilökohtaisemmaksi.
Oikeista historiallisista ihmetapauksista ammentava elokuva perustuu Emma Donoghuen fiktiivisestä romaanistaan yhdessä Alice Birchin ja Lelion kanssa laatimaan käsikirjoitukseen. Siinä nälänhädän ja sotien jättämä karuus sekä läheisten menetykset ovat yhä aistittavissa. Kaikki elokuvan hahmot ovat omalla tavallaan arpeutuneita.
Florence Pugh tekee varmaotteisen pääroolin visuaalisesti hänen läpimurtoaan Lady Macbethia (2016) sekä Humisevaa harjua (1847) muistuttavassa elokuvassa. Vakuuttavia ovat myös taivaan mannalla pärjäävän Annan roolissa nuori Kíla Lord Cassidy ja kertojana toimiva Kitty O'Donnell (Niamh Algar). Naisiin keskittyvässä narratiivissa miehet jätetään ansaitusti taustalle ymmärtämättömiksi komitean jäseneksi sekä myötätuntoa osoittavaksi, mutta vain päähenkilöä avustavaksi lontoolaiseksi lehtimieheksi Will Byrneksi (Orson Wellesin rooliaan hillitympi Tom Burke).
Lelio on tuonut rajoja rikkovien naisten tarinoita ja kokemusmaailmaa valkokankaalle jo Gloriassa (2013) ja Fantastisessa naisessa (Una mujer fantástica, 2017). Sairaanhoitaja Libin rohkea käyttäytyminen, mielihalut ja traumojensa lääkintä ilmaisevat aikakauden hyväksyttyjen konventioiden vastaista käytöstä. Eteerisesti kaikuvalla musiikilla on erityinen asema elokuvassa, joka pelaa päähenkilöiden tunteiden ja selittämättömien tapahtumien ilmentämisellä.
Maalauksellisen mis-en-scenen yksityiskohdilla ja sosiaalisia rakenteita sekä niiden sortavuutta ilmaisevalla näyttelijäntyöllä elokuva upottaa uskomaan tarinamaailmaansa. Hitaasti rakentuva tunnelma yhdistyy viipyilevään lähi- ja laajakuvaukseen Irlannin vehreästä maaseudusta ja siellä sijaitsevasta O'Donnellin yksinäisestä maatalosta, joka ilmaisee ajan köyhyyttä sekä tuulessa tuivertavaan mystisyyteen uskomista.
Minimalistisena yhden huoneen sisällä tapahtuvana kamaridraamana The Wonder on muodoltaan hyvin perinteinen, mutta laadukas historiallinen elokuva. Sen käsittelemä henkinen tematiikka sekä tarinankerronnan metatason kommentointi tekevät siitä koskettavan ja kiehtovan katsomiskokemuksen. Ihmiselämän ihmeen kunnioittamiseen tiivistyvä elokuva jättää tarinan lopullisen tulkinnan katsojan omalle vastuulle taumatroopin visuaalisen illuusion tavoin. Sisällä vai ulkona?
Seuraava:
The Menu
Nasevassa kauhukomediassa nauretaan kolkosti tärkeilylle.
Edellinen: Glass Onion: Veitset esiin -mysteeri
Puuduttavan sitkeäksi venytetty Mikki Hiiri -mysteeri vailla huumoria ja jännitystä.