Glasgow’n Romeo ja Julia

Robert Burnsin runosta nimensä saanut Ae Fond Kiss, suomeksi Hellä suudelma on ohjaaja Ken Loachin kaunis ja pienimuotoinen elokuva rakkaudesta, etnisyydestä ja uskonnosta nyky-Britanniassa. Kärkevistä työläiskuvauksistaan (Ladybird, Nimeni on Joe) aiemmin tunnettu Loach on tällä kertaa lähtenyt hempeämmistä lähtökohdista liikkeelle, kun keskittyy kahden nuoren ihmisen rakkaustarinaan monine vaikeine teemoineen. Erinomaisesta alustaan huolimatta elokuva kaatuu lopulta omaan positiivisuuteensa, kun rakkaus tuntuu voittavan jälleen kaikki esteet.

© Sixteen FilmsPakistanilaissyntyinen Casim (Atta Yakub) tapaa irlantilaissyntyisen Roisinin (Eva Birthistle) Skotlannin Glasgow’ssa ja pari rakastuu. Yhteinen onni vain on vaikeasti saavutettavissa, sillä näennäisestä vapaudestaan huolimatta kummankin elämää rajoittaa yhteisön paine. Casimia odottaa ennalta sovittu avioliitto serkkunsa kanssa, mutta myöskään Roisin katolisen koulun opettajana ei ole vapaa elämään mielensä mukaan. Pari kuitenkin muuttaa yhteen ja elämä sujuu onnellisesti aikansa. Kuitenkin Casimin ja Roisinin täytyy lopulta kohdata vaikeutensa, niin itse aiheutetut kuin yhteisönkin luomat.

© Sixteen FilmsVaikka asetelma länsimaisen naisen ja aasialaisperäisen miehen suhteesta on varsin tuttu jo esimerkiksi elokuvasta East is East, on Loach tavoittanut Hellään suudelmaan myös jotain uniikkia. Monista aiemmista samaa teemaa luodanneista tarinoista poiketen elokuva ei esimerkiksi tuomitse muslimivanhempien elämäntapaa vääränä, vaan onnistuu välittämään myös näiden näkemyksen hyvine ja huonoine puolineen. Toisaalta jotkut teemat ja henkilöhahmot kuitenkin kärsivät stereotyyppisestä esittämisestä, mihin elokuva hetkittäin sortuu. Näin tapahtuu esimerkiksi Casimin äidin ja nuoremman siskon kohdalla.

Loach välttää aiheen liian rönsyilyn ja monin paikoin yksinkertainen, mutta ajatuksia herättävä elokuva on tuoreen erilainen. Jossain ennen loppua punainen lanka kuitenkin karkaa käsistä. Hieno tunteellinen jännite särkyy ja tärkeät yhteiskunnalliset kysymykset lakaistaan lopulta vain perinteisen rakkaustarinan alle, eivätkä erinomaisesti onnistuneet pääosien esittäjätkään kaikkea kykene pelastamaan.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,7 / 3 henkilöä