Pyssyjä ja zombeja Las Vegasissa

Zombit ja zombivirusten aiheuttamat pandemiat ja apokalypsit ovat aina uudelleen nouseva teema elokuvissa. Tällä vuosituhannella jää harvaan ne vuodet, jolloin uutta elävien kuolleiden teemaa käsittelevää valtavirtaelokuvaa ei olisi tullut levitykseen tai ollut nähtävillä tv-sarjan muodossa.

Army of the DeadZack Snyderille zombit ovat teemana tuttu jo hänen läpimurtoelokuvastaan Kuolleiden aamunkoiton (2004) uudelleenfilmatisoinnista. Sittemmin Snyder on tullut tunnetuksi nimenomaan sarjakuvien siirtämisestä elokuvamuotoon. Yksi omasta henkilökohtaisesta top 5-elokuvastani on myös Snyderin käsialaa oleva ja ehkäpä paras sarjakuvafilmatisointi Watchmen (2009), joka kestää katsomisen aina uudelleen nimenomaan Snyderille tyypillisen tarinankerrontansa ja kauniin kuvauksensa ansiosta.

Kaunista kuvausta on tarjolla myös Army of the Deadissa, ja se käy esille jo heti elokuvan alkumetreillä. Katsojalle tiivistetään aiemmin tapahtuneet käänteet alkutekstien aikana sekä esitellään hahmot lyhyesti ja ytimekkäästi. Näin varsinaiseen juoneen päästään heti kiinni sen kummempia miettimättä, ja se toimii hyvin. Elokuvan alussa ennen alkutekstejä paljastetaan koko pandemian alku, miten kaikki lähti liikkeelle ja miksi pandemian pääkohdaksi osui juuri Las Vegas.

Army of the DeadVaikka elokuva ei perustu mihinkään sarjakuvaan tai valmiiseen teokseen, siitä on nähtävissä Snyderille tyypillistä sarjakuvamaisuutta ja suuria hidastettuja kauniita otoksia. Näiden rinnalle nousee perinteistä räiskintätoimintaa, jota maustavat niin zombit, rahanahneet ihmiset kuin myös odotetut isot pyssyt ja helikopteriajot. Mukava yllätys oli myös, että elokuva meni heittämällä Bechdelin testistä läpi, vaikka teemat ovat varsin mahcoja.

Varsinaisesti kenenkään roolityö ei nouse esimerkillisen hyväksi, eikä se varmasti ole tämän elokuvan tarkoituskaan. Tarkoitus on nauttia goresta ja tulituksesta. Silti elokuva onnistuu yllättämään positiivisesti, sillä luulisi sekä toimintaryöstökeikkojen että zombien olevan jo pureskeltu aihe. Näemmä molemmista voi ammentaa jotain uutta edelleen, ja se on tervetullutta vaihtelua perinteisten zombien rinnalle. Viimeksi olen ollut näin positiivisesti yllättynyt uudesta zombielokuvasta nähdessäni World War Z:n kahdeksan vuotta takaperin.

Tehosteet ja Snyderin nerokas kamerakikkailu olisivat toimineet myös isommalla kankaalla. Valikoiduissa teattereissa Yhdysvalloissa tämä pääsi levitykseen, mutta me muut saamme nauttia siitä vain Netflixissä. Harmi sinänsä, sillä Army of the Dead olisi varmasti ollut tervetullut kepeä rymistelyelokuva kesän hellepäivien virkistyshetkeksi.

* * *
Arvostelukäytännöt