Seksi vie ja taksi tuo

Duunari Juhalla (Tommi Korpela) on ongelma. Betonitehtaalta tuli kenkää. Juhan vaimolla Katjalla (Maria Heiskanen) on pahoja masennus- ja mielenterveysongelmia, joten Juha ei vaivaudu edes kertomaan työttömyydestään vaan lähtee joka päivä "töihin" lähikuppilan pöytään.

Koska pätevälle ammattimiehelle ei löydy Helsingistä töitä eikä kukaan tarvitse remontoijaa ja nikkaria edes kotitalouksien verovähennysten luvattuna aikana, Juha muuntautuu sattuman johdattamana mieshuoraksi toiminimellä Michael. Tuleepa ainakin fyrkkaa.

© 2007 Malla HukkanenMiehen työn perusasetelmassa on ratkaisevaa laatua oleva ongelma, mikä heikentää elokuvan tavoittelemaa draamallista ja yhteiskunnallista uskottavuutta. Sori vaan, mutta Juha olisi saanut olla vaikkapa työtön humanisti tai edes liian isojen koulutuskiintiöiden uhriksi joutunut tradenomi, jota kukaan ei alun perinkään palkkaa. Tietystikin duunaritausta antaa Korpelalle paremman mahdollisuuden esittää raamikasta ja sulkeutunutta tosimiestä.

© 2007 Malla HukkanenOn silti liki mahdotonta kuvitella, etteikö remonttireiska saisi isosta kaupungista töitä. Nimenomaan käden taitajista on huutava pula, ja laskutkin ovat niin härskin suuria, että itsensä myymiselläkin luulisi tienaavan heikommin. Juha yhtä kaikki kauppaa itseään reheville rouville, jotka haluavat seksiä tai vaihtoehtoisesti verhoavat seksinkaipuunsa hellän kuuntelijan kaipuuseen. Harva asiakas on hehkeä seksipommi, pikemminkin Viagraa Juhalta edellyttävä petolintu.

Apunaan Juhalla on paras kaveri, taksikuski Olli (mainiosti näyttelevä Jani Volanen), joka on ahdistunut, ihmissuhteissaan epäonnistunut ja salaileva tuurijuoppo. Miehen työ sivuaa siis prostituutiota, miehen heikentynyttä roolia yhteiskunnassa, työttömyyttä, mielenterveysongelmia, isyyden merkitystä sekä alkoholismia. Välillä mennään kuolemanvakavissaan, välillä vahvan mustan huumorin sävyttämänä.

© 2007 Malla HukkanenSalmenperän elokuva yrittääkin haukata liian suuren palan kerralla ja revetä turhan moneen suuntaan. Aiheet ovat sinänsä kaikki kiinnostavia, mutta mihinkään ei päästä pureutumaan täysillä. Lisäksi suomalaiselokuville tyypillinen kommunikointi mulkoilemalla, huokailemalla ahdistuneesti, mumisemalla ja mutisemalla saisi olla 2000-luvulla jo taaksejäänyttä elämää. Onneksi dvd-versiossa on kuitenkin mukana suomenkielinen tekstitys, jotta repliikeistä saa selvää.

Vaikka Miehen työ ei täysin onnistukaan miesprostituution ja miehen roolin ongelmien käsittelyssä, toisinaan elokuva osuu maalitauluunsa. Sekä perheväkivallasta että seksipalveluiden käyttämisestä vastaavat nimenomaan naiset, mikä tasoittaa aihepiireihin kytkettyjä stereotypioita. Elokuva nostaa esille myös kehitysvammaisten tarpeet ja halun seksiin, mikä on varteenotettava näkökulma pohtiessa seksipalvelujen saatavuuden tarpeellisuutta ja laillisuutta.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 8 henkilöä