Plagiaatti-Arska
Sitten Blade Runnerin scifi-elokuvalla on ollut yksinkertaisesti liikaa tavoiteltavaa. Ridley Scottin vuonna 1982 valmistunut kulttikirjailija Philip K. Dickin tekstistä ideoitu futuristinen scifi noir on kirjoituttanut enemmän analyysejä kuin ehkä mikään muu elokuva. Blade Runner onkin lähes ylhäisessä yksinäisyydessään eräs elokuvahistorian merkittävimmistä ihmisyysfilosofian pohdinnoista. Elokuvan maine ja asema on ilmeisesti niin luja, ettei varsinkaan saman genren alueella ole liiemmälti uskallettu liikkua vastaavaa tematiikkaa pohtimassa. Tämä on sinällään harmillista, sillä scifin keinot käsitellä ihmistä ja ihmisyyttä ovat erittäin luontevat ja antoisat. Siksi 6. päivää ja eritoten sen tematiikkaa voikin luonnehtia tervetulleeksi scifin saralla, vaikka elokuva kieltämättä mestarillisia edeltäjiään, Blade Runneria ja Total Recallia, plagioikin.
6. päivä sijoittuu lähitulevaisuuteemme, jossa geeniteknologia on entistä kehittyneempi ja kloonaamisesta on tullut arkipäivää. 6. päivän lailla ihmisen kloonaaminen on kuitenkin kiellettyä. Tarina siis selkeästi eksploatoi aikamme vallitsevia uhka- ja pelkotiloja: geeniteknologia on kokonaisvaltaisesti ihmiselle vielä tuntemattoman alueen valtaus. Juonta elokuvassa kuljettaa eteenpäin Ison Arskan kaikella koolla enteellisniminen Adam Gibson, joka huomaa olevansa kloonattu ja kintereillään 6. päivän lakia rikkoneen yhtiön kätyrit.
Toiminnalliseen juoneen on sisällytetty huomattava määrä mielenkiintoisia kysymyksiä ja pohdinnan alkuja kloonaamisen moraalista ja ihmisyydestä sekä sen oikeutuksesta ja luonnonmukaisuudesta. Harmillista on vain se, että elokuva ei yritäkään vastata heittämiinsä sisällöllisiin haasteisiinsa, vaan täräyttää lopussa päälle aivottoman toimintavaihteen. Arska juoksee, ajaa, hyppii, ammuskelee, ja mikä tyylittömintä, heittelee jo banaaleja onelinereitaan. Toiminnan taso ja toteutus eivät palvele alkuunkaan vakavaa tematiikkaa.
Toimintaelokuvana 6. päivä on melkoisen tympeä ja keskinkertainen kekkalointi, joka osaltaan alkaa ounastella jo vanhentuneen Mr. Universumin toimintatähteyden loiston hiipumista. Sisällöltään elokuvassa on kuitenkin niin paljon hyviä aineksia, että elokuvan arvoa voi näin nostaa, varsinkin tematiikka-analyyttisessä mielessä. Tosin futuristisena elokuvana tulevaisuuden teknologia- ja miljöövisioilta olisi toivonut paikoin parempaa uskottavuutta. Tällä ja tehostesaralla elokuvantekijöiden kannattaisikin ottaa oppia Blade Runnerista, jossa miljöö ja tehosteet ovat edelleen täysin uskottavia, vaikka parikymmentä vuotta sitten ei digitaalitekniikkaa vielä käytettykään, vaan lavaste- ja tehostepuoli olivat sitä oikeaa käsityötä.
Dvd-painoksena 6. päivä on mielenkiintoinen ja hyvä. Kuvan ja äänen laatu hivelevät aisteja ja levylle on sisällytetty runsaasti jopa mielekästä lisämateriaalia, joka kertoo mm. konkreettisesti elokuvan teosta.
DVD / kuva: 16:9 Widescreen 2.35:1; ääni: Dolby Digital 5.1; tekstitetty (elokuvaa voi katsoa ilman tekstitystä); special features: Isolated Music Score with Trevor Rabin Commentary (säveltäjän kommenttiraita), The Future is Coming (kooste kloonaamisesta, 15 min), On The 6th Day (9 erillistä jaksoa, joissa kerrotaan elokuvan ja sen tehosteiden tekemisestä), Storyboard Comparisons (3 kohtauksen vertailu), RePet - Infomercial and tv spot, Animatics (2 kohtauksen animoitu storyboard), Filmographies (ohjaaja ja 4 näyttelijää) ja Theatrical Trailers.
ks. ensi-illat: - Arnoldkin on korvattavissa - Yhdessäkin olisi ollut kestämistä
Toimituskunnan keskiarvo: 2,2 / 5 henkilöä
Seuraava:
15 minuuttia
Arvostelu elokuvasta 15 Minutes / 15 minuuttia.
Edellinen: Syötti
Tällä viikolla
Uusimmat
- Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä dvd
- The Girl with the Needle ensi-ilta
- Vihollisen vesillä dvd
- Mielensäpahoittajan rakkaustarina ensi-ilta
- MaXXXine ensi-ilta
- The Beekeeper dvd
- The Peasants – Talonpoikia ensi-ilta
- Savage Salvation dvd
- Päivät kuin unta ensi-ilta
- Kivun ja ilon työ ensi-ilta