Totuus on tarua kiehtovampaa

Vuosi 1941. Puolassa saksalaiset miehittävät Neuvostoliiton hallussa olleita alueita. Bielskin veljekset pakenevat Nowogródekin ghetosta metsään vanhempiensa kuoleman jälkeen. Vähitellen alueelle alkaa kerääntyä muitakin juutalaisia, ja järjestelmällinen vastarinta alkaa veljesten johdolla. Suurimmillaan metsässä on 1200 henkeä.

UhmaVuosi 2008. Edward Zwick ohjaa Uhman, historioitsija Nechama Tecin tapahtuneesta kertovaan kirjaan perustuvan yhdentekevän elokuvan. Väkivallan takia sen ikäraja on K15, mutta kömpelön ja naiivin draaman takia elokuva sopii korkeintaan yläasteikäisille. Polleasti alkuteksteissä ilmoitetaan kyseessä olevan tositarinan, mutta toivottavasti kukaan ei pelkästään tämän perusteella muodosta tapahtuneesta kuvaa. Sen verran vapaalla kädellä ja vähillä väreillä historiaa kuvitetaan. Sinänsä kyseessä on mielenkiintoinen ja huomion arvoinen aihe. Yleensä holokaustiaiheisissa elokuvissa juutalaiset esitetään passiivisina siinä missä Bielskin joukkio aktiivisesti pelasti muita.

Uhma keskittyy joukkion muutamaan ensimmäiseen vuoteen. Kummoistakaan draaman kaarta ei ole saatu muodostettua tapahtumista – kahden vanhimman veljeksen välinen kärhämä ja sopiminen toimii tärkeimpänä tarinaelementtinä, ja elokuva päättyy kömpelöön loppuselostukseen. Koska tyyli muuten edustaa perinteistä Hollywoodia, on tarinavetoisuuden unohtamisen seurauksena ainoastaan tasapaksu ja tylsä elokuva, jonka kahdessa ja puolessa tunnissa on tunti liikaa. Zwickin itsensä mielestä kyseessä ei ole yksinkertainen hyvän ja pahan tarina, mutta aikamoisina yksinkertaistuksina monet tilanteet ja niiden ratkaisut elokuvassa esitetään.

UhmaKatsojaa pidetään muutenkin ymmärtämättömänä ja päättelykyvyttömänä apinana, sillä kautta elokuvan kohtauksien taustalla soi tavoiteltua tunnetilaa alleviivaava orkesterimusiikki. Aivan kuin joukkohaudat eivät itsessään olisi tarpeeksi hirvittäviä, vaan niiden kamaluutta täytyy korostaa viulunvingutuksella. Tietysti täytyy muistaa, että kyseessä on elokuva, jossa vanhinta Bielskin veljestä näyttelevä sinisilmäinen Daniel Craig tsemppaa joukkojaan tyhjästä ilmestyneen valkoisen hevosen päältä, ja jossa näyttelijät kautta linjat puhuvat englantia venäläisellä aksentilla.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,6 / 5 henkilöä