Sekopäinen shakkinero

Yhdysvaltalaista Bobby Fischeria pidetään yhtenä kaikkien aikojen suurimmista shakinpelaajista. Jo lapsena häntä pidettiin superlupauksena ja 10-vuotiaana hän otteli jo voittoisasti aikuisia suurmestareita vastaan. Vuonna 1972 Fischer otteli neuvostoliittolaista Boris Spasskia vastaan Islannissa käydyssä shakin maailmanmestaruusottelussa, joka tunnetaan vuosisadan pelinä.

Pawn SacrificeFischer on kiinnostava persoona, jonka kiehtovuus ei ole riippuvainen shakista. Jo lapsena pelistä tuli hänen pakkomielteensä ja huippuvuosinaan häntä pidettiin nerokkaana pelaajana, jonka siirrot olivat täysin ennalta arvaamattomia. Samalla hän kärsi paranoiasta ja halusi asioiden tapahtuvan juuri oman tahtonsa mukaan. Toisin kuin kohtaamansa neuvostoliittolaiset, hän oli hyvin kriittinen omaa kotimaataan kohtaan ja alkoi vanhetessaan laukoa medialle yhä enemmän antisemitistisiä mielipiteitään – siitäkin huolimatta, että hän oli itse juutalainen.

Kun Fischer ei saanut tahtoaan läpi, hän ei kaihtanut myöskään uransa kannalta tuhoisien ratkaisujen tekemistä. Yksi näistä tapahtui vuonna 1962, jolloin Fischer osallistui ensimmäistä kertaa maailmanmestaruusturnaukseen, mutta luovutti. Hänen mielestään neuvostoliittolaiset pelasivat tahallaan tasapelejä haitatakseen muiden finalistien mahdollisuuksia maailmanmestaruuteen. Toinen maksoi hänelle mestaruutensa.

Pawn SacrificePawn Sacrifice: Kohtalokas siirto käsittelee Fischerin uraa painottuen vuosiin, jolloin hän nousi maailman eliittipelaajien joukkoon ja pääsi lopulta haastamaan neuvostoliittolaisen maailmanmestarin Boris Spasskin. Tarina noudattaa tyypillistä vaikeuksien kautta voittoon -kaavaa, vaikka se saakin lopussa myös tragedian piirteitä. Fischerin kasvavaa hulluutta ei pyritä hillitsemään, koska isänmaalliset amerikkalaiset pitivät sitä hänen kykyjensä lähteenä. Lahjasta tuli kirous.

Pääosassa nähdään valkokankaan alkuperäinen Hämähäkkimies eli Tobey Maguire, jonka rooli on lähellä täydellistä täysosumaa. Fischerina hän saa vapauden irrotella kuin Nicolas Cage parhaissa elokuvissaan. Maguire ei ole aiemminkaan pelännyt nolata itseään – muistelkaa Spider-Man 3:n (2007) noloa Saturday Night Fever -henkistä kävelykohtausta – mutta tällä kertaa lopputuloksessa ei ole mitään naurettavaa. Fischerin hahmon koomisuus ja traagisuus yhdistyvät aidoksi piinatuksi persoonaksi, josta uransa huipulla demonit veivät lopulta voiton. Boris Spasskia esittävä Liev Schreiber tukee Maguirea tekemällä hyvän, kokonaan venäjänkielisen roolin Fischerin kilpakumppanina.

Pawn SacrificeElokuvan suurin ongelma on shakkiotteluiden visualisoiminen. Tehtävä ei ole helppo, mutta pöytäpeleistä on aiemminkin onnistuttu tekemään jännittäviä ja ymmärrettäviä kuvauksia. Esimerkiksi Rounders (1998) ja Casino Royale (2006) onnistuivat Texas hold ’em -pokerin kanssa kuvaamalla toistuvasti pöytää ja kortteja, tarjoten samalla peliin perehtymättömille hienovaraisia huomioita pelin säännöistä. Lähestymistapa auttoi popularisoimaan hold ’emin ja nosti sen maailman suosituimmaksi pokeripeliksi.

Pawn Sacrificessa kamera ei tunnu koskaan tarkentavan shakkilautaan, jolloin ottelujen kokonaiskuva jää epäselväksi. Toki shakista kiinnostuneille Fischerin legendaarisimmat ottelut ovat jo ennalta tuttuja, mutta kenenkään shakki-innostusta tällainen lähestymistapa tuskin nostaa. Ohjaaja Edward Zwick tuntuu ottavan pelitapahtumat itsestään selvyyksinä ja pyrkii kertomaan pelin kulusta näyttelijöiden ilmeiden kautta, mikä ei lopulta anna kovinkaan paljoa.

Pawn SacrificeKoska elokuva on pohjimmiltaan hahmotutkielma, on ikävää, että elokuvantekijät ovat päättäneet keskittyä ainoastaan menestykseen. Elokuva loppuu kuin seinään Fischerin ja Spasskin kuudennen – ja parhaan – pelin jälkeen, ja Fischerin elämää maailmanmestaruuden jälkeen sivutaan nopeasti muutamalla lauseella. Tekijät tyytyvät kertomaan tarinan, jonka suurin osa elokuvan näkemisestä kiinnostuneista tietää jo valmiiksi. Se on turvallinen valinta, jonka takia Pawn Sacrifice on vain ja ainoastaan hyvännäköinen, hyvin näytelty ja kerronnaltaan sujuva perusteos shakkimaailman kiehtovimmasta pelaajasta.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 3 henkilöä