Lääkemyyjän omantunnontuskat

Elokuvien mainostaminen on oma maailmansa. Traileri voidaan leikata miten halutaan vaikka komediaksi tai toimintaelokuvaksi, mikä nyt sopiikin kuhunkin elokuvakauteen parhaiten. Love and Other Drugs näyttäytyy kevyenä romanttisena komediana ja saa varmasti vuodenvaihteen elokuvissa kävijät marssimaan saleihin. Elokuvan komediallinen osio kuitenkin lopahtaa miltei alkumetreillä ja siitä alkaa Love Storya (1970) tapaileva ihmissuhdedraama.

Love and Other DrugsLääkemyyjän ammatti vaatii nopeaa järjenjuoksua, charmia ja röyhkeää asennetta, jos siinä haluaa päästä huipulle. Jamie (Jake Gyllenhaal) täyttää kaikki vaatimukset. Myyntitykki on matkalla maineeseen mutta nousukierre alkaa hidastua, kun hän yllättäen rakastuu vakavasti sairaaseen Maggieen (Anne Hathaway). Ihmeparannuksia on vaikea kaupata, kun sellaiset eivät rakastettua voi pelastaa.

Love and Other Drugs pyrkii tavoittelemaan samanlaista yhteiskunnallista sanomaa kuin Up in the Air (2010). Parkinsonin tautia sairastava Maggie saa Jamien huomaamaan lääketeollisuuden nurjan puolen ja kilpailu eri lääkemerkkien välillä alkaa näyttäytyä melko triviaalina touhuna. Elokuva valottaa teollisuudessa pyörivää rahan määrää ja korruptiota muistuttavia keinoja kaupata tuotteita. Lääketeollisuuden arvostelu on kuitenkin kovin hampaatonta. Elokuvan yritykset vesittyvät ikävästi mainontaa muistuttavilla vitseillä, eikä kritiikki kiinnity loppujen lopuksi mihinkään olennaiseen.

Love and Other DrugsSamanlainen epämääräisyys vaivaa koko elokuvaa. Se muistuttaa itse asiassa päähenkilöään, joka ei pysty sitoutumaan yhdenkään asian loppuun viemiseen. Love and Other Drugs häilyy jossain romanttisen komedian ja traagisen rakkaustarinan välimailla. Se on samalla moderni sekä erittäin vanhanaikainen, eivätkä pyrkimykset irtautua valtavirran muotista onnistu. Päätöksiä genrestä tai tyylistä ei ole tehty ja se näkyy.

Love and Other Drugs on hyvä esimerkki loppuvuoden elokuvia usein vaivaavasta varman päälle pelaamisesta. Toisaalta se haluaa kalastella pyhien katsojakuntaa, mutta takana vaikuttavat samalla paineet saada tunnustusta alkavalta palkintokaudelta. Elokuva yrittää liikaa miellyttää kaikkia ja jää näin valjuksi kertakäyttöviihteeksi.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,8 / 4 henkilöä