Mäkkärin tarina

Miltei kaikki ovat joskus käyneet maailman tunnetuimman ja varmasti laajimmalle levinneen pikaruokaketjun, McDonaldsin, ravintolassa. Harva kuitenkaan tuntee yrityksen tarinan pienestä nakkikioskista maailmanlaajuiseen menestykseen.

The FounderElokuvassa The Founder Michael Keaton on Ray Kroc, mies joka perusti – tai varasti – McDonaldsin, riippuen näkökulmasta. Valkokankaalle tämän kertomuksen on ohjannut ennenkin tositarinoita onnistuneesti kuvittanut John Lee Hancock, jonka The Rookie (2002), Elämä pelissä (The Blind side, 2009) ja Saving Mr. Banks (2013) olivat kaikki todellisiin tapahtumiin ja henkilöihin pohjautuvia.

Näyttelijävalinnat ovat Hancockilla aina osuneet nappiin. Sandra Bullock nappasi parhaan naisnäyttelijän Oscarin The Blind Sidesta, ja Maija Poppasen (Mary Poppins, 1964) taustasta kertoneessa Saving Mr. Banksissa Tom Hanks näytteli Walt Disneyä ja Emma Thompson kirjailija P. L. Traversia. Luonneroolien taitajat Hanks ja Thompson pääsivät loistamaan rooleissaan, koska elokuvan tarina oli itsessään mielenkiintoinen ja moniulotteinen ja sen päähenkilöt särmikkäitä legendoja.

The FounderSamaa ei voi valitettavasti sanoa The Founderista, joka kertoo yritysmaailman ketkuiluista melko kuivakkaalla otteella. Näyttelijäntyö on kauttaaltaan erinomaista, mutta Laura Dernin esittämän Krocin vaimon hahmo on jostain syystä jäänyt auttamattoman yksiulotteiseksi, kuten moni muukin elokuvan sivuhahmoista.

Elokuvan alussa eletään vuotta 1954. Dick ja Mac McDonald myyvät hampurilaisia Kaliforniassa omasta kojustaan. Veljekset ovat kehitelleet supertehokkaan keittiölinjaston, joka takaa hampurilaisen asiakkaan suuhun alta minuutissa tilauksesta. Miehet kutsuvat kehittelemäänsä keittiötä speedieksi. Asiakkaat on lisäksi laitettu jonottamaan luukulle sen sijaan, että tarjoilija ottaisi tilaukset vastaan ja kantaisi ne myöhemmin pöytiin.

The FounderPirtelökoneita kauppaava Ray Kroc, myyntimies joka on myynyt lähes kaikkea mahdollista, sattuu reissullaan paikalle ja kokee valaistumisen. Hän näkee veljesten konseptissa jotain täysin uutta ja mullistavaa – ja ymmärtää, mikä potentiaali McDonaldsissa piilee.

Krocin tilaisuus menestykseen on vihdoin tullut, tarvitaan vain sinnikkyyttä ja sitähän Rayllä riittää. Ray näkee visiossaan kultaiset kaaret jokaisessa amerikkalaisessa pikkukaupungissa, ristin ja lipun rinnalla. Loppu on historiaa, mutta menestystarinalla on ruma kääntöpuolensa.

The FounderThe Founder on ammattitaidolla tehtyä perusmättöä, joka kuvastaa täydellisesti kuvaamansa yhtiön perustuotetta: eihän tämä mitään gourmeeta ole, mutta ajaa hyvin asiansa, jos on nälkä ja mukamas kiire. Harmi, että elokuva ruokateollisuuden jätistä jää vain yksilötason tarinaksi, sillä yhteiskunnallisia ulottuvuuksia olisi ollut tarjolla yllin kyllin. Tarina sinänsä on mielenkiintoinen, mutta ei oikein jaksa kantaa koko pituuttaan. Pikaruokakonseptia olisi kannattanut miettiä leikkausvaiheessa.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,7 / 3 henkilöä