Annetaan kaikkien kukkien kukkia
Sihja – kapinaa ilmassa sai koronavuosien takia odottaa ensi-iltaansa kauan. Nyt valkokankaille saapuva elokuva tavoittaa toivottavasti kesälomiltaan palaavat koululaiset raikkaalla otteellaan. Marja Pyykön ohjaus on rivakasti etenevä kokonaisuus, joka on täynnä reipasta kapinahenkeä ja arvostusta luontoa kohtaan.
Mökkimatkalta voi tarttua mukaan muutakin kuin luonnonrauhaa. Tämän saa huomata Alfred (Justus Hentula), jonka perheen autossa kaupunkiin salamatkustaa Sihja-keiju (Elina Patrakka). Ihmisten oudoista tavoista ja esineistä viehättynyt takkutukka vie varautuneen Alfredin mukaan lentomatkoilleen. Eräänä iltana he törmäävät merkkeihin mahdollisesta ekokatastrofista, kun odotettu puutarhatuote Mirakulaus osoittautuu luonnolle vaaralliseksi aineeksi. Aikuiset eivät jaksa kuunnella lapsikaksikkoa, joten heidän täytyy ryhtyä luonnon pelastajiksi omin avuin.
Kaksikon ystävyydessä vastakohdat viehättävät. Luonnon monimutkaisista yksityiskohdista kiinnostunut Alfred ei ymmärrä parkkipaikkojen symmetriaa ihastelevaa Sihjaa. Eikä anarkistinen keijukainen puolestaan tajua, miksi Alfred antaa naapuruston nuorten kohdella häntä yliolkaisesti. Sihja vetää hiljaisen ja aran Alfredin pois kuorestaan, kun poika taas opettaa Sihjaa ottamaan huomioon toisten tunteita. Missään vaiheessa elokuva ei kuitenkaan yritä kitkeä pois Sihjan anarkistista energiaa tai esitä Alfredin ujoutta huonona asiana. Elokuva kannustaa kaikkia kukkia kukkimaan ja vaalimaan omia vahvuuksiaan.
Ympäristöteema on tuotu kiinnostavasti mukaan elokuvaan. Luonnonsuojelu lähtee pienten ongelmien ratkaisuista ja luonnon herkän tasapainon ymmärtämisestä. Metsänkeiju Sihja toimii tulkkina kasveille ja hyönteisille, kun ympäröivä maailma ei niitä kuuntele. Kirsikka Saaren ja Jenni Toivoniemen käsikirjoittamassa tarinassa on toiveikas ote, joka korostaa yksilön mahdollisuuksia vaikuttaa ympäröivään maailmaansa. Tapa, jolla kohtelemme luontoa, monistuu usein tavassa, jolla kohtelemme ympärillämme olevia ihmisiä.
Sihja muistuttaa, että kaikelle on luonnossa paikkansa. Rikkaruohot ja muut häiriötekijät ympäriltään kukistava Mirakulaus-lannoite on suunniteltu tekemään hallitsemattomista asioista hallittavia. Se muuttaa ärhäkät vastarannankiisket säyseiksi ja tottelevaisiksi. Tällainen suoralinjaisuus houkuttelee Sihjaa, jonka ongelmat hallita tunteitaan ottavat välillä vallan räjähtävillä seurauksilla. Oman itsensä unohtaminen ei kuitenkaan ratkaise ongelmia ja anteeksipyytämisen opettelu auttaa, jos toisen tunteita loukkaa vahingossa. Sihja opettaa, että lapsillakin on oikeus kyseenalaistaa valtarakenteita, jos ne tuntuvat kohtuuttomilta eivätkä sovi omaan oikeuskäsitykseen.
Elokuva tuntee kohderyhmänsä. Se on napakka, tarpeeksi jännittävä ja hauska tarina, joka antaa palttua perinteisille sukupuolirooleille eikä heristä sormeaan holhoavasti. Elokuva on täynnä pirteää vastarintaa ja kiinnostusta ympäröivään maailmaan. Fantasiaelementit sulautuvat osaksi tunnistettavaa kaupunkimiljöötä vaivattomasti, kuten hieman vinksallaan oleva Ruusukuja Onneli ja Anneli -elokuvissa. Sihja – kapinaa ilmassa on ajattomille elementeille rakennettu 2020-luvun satu.
Toimituskunnan keskiarvo: 3,5 / 2 henkilöä
Seuraava:
Hopeanuoli-musikaali osa 1: Ystävyyden siteet
Hopeanuolen musikaalikyhäelmä perustelee paikkansa korkeintaan kuriositeettitapauksena.
Edellinen: Balladi valkoisesta lehmästä
Kuolemantuomion oikeutusta ja naisten oikeudellista asemaa käsitellään kattavasti iranilaisessa henkilödraamassa.