Käsipalloa Kazakstanissa

Rollerball oli keskinkertainen 70-luvun scifi-elokuva, jossa James Caan näytteli rollerball-joukkueen kapteenia. Tässä uusintaversiossa Chris Klein esittää extreme-henkistä Jonathan Crossia, joka odottelee sopimusta NHL:ään. Kun Cross joutuu tempauksiensa vuoksi ongelmiin poliisin kanssa, suuntaakin hän kaverinsa Marcus Ridleyn (LL Cool J) kanssa Kazakstaniin pelaamaan väkivaltaista pallopeliä rollerballia. Siellä hän kohoaa nopeasti joukkueensa tähtipelaajaksi.

© 2002 MGMUrheilun moraali on koetuksella. Voitolla ole enää mitään merkitystä. Tärkeintä on kaupallinen menestyminen. Siispä mediamoguli Petrovits (Jean Reno) tekee kaikkensa saadakseen rollerball-pelin katsojaluvut nousemaan. Viihteen täytyy olla räiskyvää, joten urheilijoiden turvallisuudella ei ole niin väliä. Reno ylinäyttelee ihmishirviötä kehnosti, eivätkä muutkaan ns. näyttelijät ole parempia. Halvan Keanu Reeves -kloonin oloinen Chris Klein pällistelee onnettomasti pääosassa ja räppäri LL Cool J on mukava kiintiömusta.

© 2002 MGMSuvereeniin amerikkalaiseen tyyliin rollerball-viihdeurheilu on sijoitettu syvälle Aasiaan. Elokuvan näennäinen mediakriittisyys ei tietenkään kohdistu Yhdysvaltojen kaupalliseen urheiluviihteeseen, vaan epämääräiseen vinosilmien ja mongolien villiin länteen, jossa rehellisyyteen tottunut sinisilmä saa helposti puukosta selkään. Syykin on selvä. Rollerball on mitä suurimassa määrin laskelmoitua viihdettä. Siis osa koneistoa, jota se on kritisoivinaan. Elokuva hyödyntää rasittavan laskelmoidusti MTV-estetiikkaa, nopeita leikkauksia ja raskasta rokkia läpi koko puolitoistatuntisen.

Elokuvan on ohjannut John McTiernan, mies Die Hardien takaa. Niinpä 80-luvun toimintaelokuvien kliseet ovat vahvasti esillä tässä testosteronia uhkuvassa paketissa. Jokainen juonenkäänne on ennalta arvattava ja hahmot ärsyttävän kaavamaisia. McTiernan on toisinaan onnistunut tekemään samanlaisista aineksista hyviäkin toimintaelokuvia, mutta tämä on kyllä hänen uransa pohjanoteeraus. Rollerballista ei voi sanoa mitään positiivista. Kyseessä on yksinkertaisesti kauhean huono elokuva.

*
Arvostelukäytännöt