Vastakohdat viehättävät

Knight and Day ei ole hyvä elokuva. Sen kauneus on puhtaasti katsojan silmässä, sillä pääpari Tom Cruisen ja Cameron Diazin karisma on elokuvan ainoa ase. Toimintaelokuvaksi naamioitu romanttinen komedia edustaa jokaiselle jotakin -periaatetta, joten huumori ja toiminta on särmätöntä. Särmättömiä ovat hahmotkin, mutta Cruise ja Diaz pistävät parastaan ja ovat elokuvan viihdyttävintä antia.

Diaz esittää siskonsa häihin matkalla olevaa Junea, joka ei pahemmin ole maailmaa nähnyt ja joka lentokentällä törmää Cruisen esittämään salaperäiseen Roy Milleriin, charmanttiin maailmanmieheen ja agenttiin, joka vetää Junen mukaan ongelmiinsa. Roy yrittää suojella loppumattoman energialähteen keksijää mutta Yhdysvaltain hallitus pitää miestä rikollisena.

Knight and DayToteutukseltaan Knight and Day on riemastuttava sekamelska – löytyy toimintaa, screwball-komediaa, trilleriä hieman Hitchcockin malliin ja niin edespäin. Juoni on itsetarkoituksellisesti pelkkä tekosyy saattaa pääpari aina tukalampaan tilanteeseen. Tämä itsetarkoituksellisuus ja -tietoisuus juonessa ja toteutuksessa ei kuitenkaan pelasta elokuvaa olemasta keskinkertainen joka osa-alueella. Kovinkaan säkenöivää dialogia ei pääparilla ole, eivätkä toimintakohtaukset ole kiinnostavia Millerin supermieshahmon takia.

Knight and Day on tehty niin keskitietä tallaten, että elokuvan asenne toimii itseään vastaan – kun mitään ei oteta vakavissaan ja mitä tahansa voisi tapahtua seuraavaksi, eivät tapahtumat herätä sen kummempia reaktioita. Toimintakohtaukset elokuvan keskivaiheilla vielä toistavat itseään pahasti.

Knight and DayElokuvan syntyhistoria on pitkä, ja alkuperäisidean keksijän Patrick O’Neillin käsikirjoituksesta ei liene lopputuloksessa enää paljoakaan jäljellä. Monet kirjoittajat, ohjaajat ja pääosakandidaatit kun ovat leffaa muovanneet eri suuntiin. Elokuvan päätyi lopulta ohjaamaan muun muassa Walk The Linesta ja Cop Landista tuttu James Mangold. Hänen ja Cruisen käsissä Knight and Day’stä tuli tuttu ja turvallinen tilkkutäkki.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,2 / 5 henkilöä