Nukuttava satu

Animaatioita lukuun ottamatta Disneyn lasten- ja nuortenelokuvien taso vaihtelee villisti, eikä yhtiön nimeä voi pitää laadun takeena. Lukuisten hutien joukkoon voi liittää Iltasatuja-elokuvan, joka ei oivaltavasta lähtökohdasta huolimatta ole kovinkaan mielikuvituksellinen tai tarpeeksi riehakas toimiakseen sketsikavalkadina.

Adam Sandler näyttelee koko elämänsä hotellissa työskennellyttä huoltomies Skeeteriä, jonka isä joutui aikoinaan myymään perhehotellin isolle pahalle ketjulle. Kuten isänsä aikoinaan, säveltää Skeeter sisarensa lapsille iltasatuja, joissa loistaa itse päähenkilönä. Sadut käyvät toteen aina seuraavana päivänä, ja tämän avulla Skeeter yrittää saada elämänsä raiteilleen. Useasti yksinkertaista ja hyväntahtoista mieslasta näytellyt Sandler on elokuvassa kuin kotonaan, eikä vitsien kesyttäminen ole pahaa tehnyt.

Bedtime StoriesKyseessä on siis satu, jossa kerrotaan satuja. Itsetietoisesta asetelmasta huolimatta elokuva turvautuu laiskoihin ratkaisuihin. Lopussa tietysti kiitos seisoo, eivätkä tutut ja turvalliset ladut ole välttämättä huono asia. Mutta jos päämäärä on tuttu, tulisi matkan olla kiinnostava. Kaikki on kuitenkin kovin pliisua ja liiankin harmitonta. Sadut itsessään ovat mielikuvituksettomia, eikä niiden tosielämän vastineissakaan paljoa enempää särmää ole. Sanaleikkeihin perustuvat jipot menettävät lisäksi pahasti tehoaan käännöksessä. Kun kaiken huipuksi homma pistetään läskiksi sillä asenteella, että tarinaahan tämä vain on ja mitä vain voi tapahtua, ei käteen jää oikein mitään.

Ja siihen ei ole yhtään hyvää syytä, että lastenelokuvan hahmojen pitäisi olla pelkkiä pahviplakaatteja tai idiootteja.

*
Arvostelukäytännöt